Β-Ε: Καμία επιθυμία ΕΕ για αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων μετά από φερόμενο σλοβενικό non-paper

Β-Ε: Καμία επιθυμία ΕΕ για αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων μετά από φερόμενο σλοβενικό non-paper

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα σύνορα της περιοχής είναι σαφέστατη: δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Peter Stano κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση τύπου.

Σε ερώτηση σχετικά με το εικαζόμενο non-paper το οποίο ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša φέρεται να έστειλε στις Βρυξέλλες και το οποίο ορίζει τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου. Πρότεινε ότι οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα πρέπει να απευθυνθεί είτε στους Σλοβένους εταίρους είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, είπε ο Stano, η θέση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και τα σύνορά τους είναι σαφέστατη.

«Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να αλλάξει σε αυτό το θέμα. Πρέπει να εργαστούμε για την περιφερειακή συνεργασία, τη συμφιλίωση, αυτή είναι η ιδέα και αυτή είναι η λογική της ενταξιακής διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν μεταξύ των χωρών μέσα από μια διαδικασία που δεν ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια και εμμένει στο δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ,» είπε.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πέρυσι, και επομένως ήταν αδύνατο να παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Τόνισε ότι η Σλοβενία ​​«αναζητά σοβαρά λύσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων,» τονίζοντας ότι τέτοιοι ισχυρισμοί «προσπαθούν να ματαιώσουν τέτοιους στόχους.»

Οι ισχυρισμοί ξεκίνησαν μετά τη δήλωση του κροατικού μέλους της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić, ο οποίος δήλωσε στον Τύπο τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor ζήτησε από τα μέλη της Προεδρίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σεράγεβο εάν ήταν δυνατή η ειρηνική διάλυση στη Β-Ε.

Το μέλος της Βοσνιακής Προεδρίας Šefik Džaferović επιβεβαίωσε επίσης ότι το εν λόγω αποτέλεσε θέμα συζήτησης.

Από την πλευρά του, o Pahor επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξηγώντας ότι ουδέποτε ζήτησε τη διάλυση της Β-Ε. /ibna