Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση αποσύρει προσωρινά τη μεταρρυθμιστική πρόταση για το Νόμο περί Ιθαγένειας

Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση αποσύρει προσωρινά τη μεταρρυθμιστική πρόταση για το Νόμο περί Ιθαγένειας

Το μπλόκο μεταξύ Nikšić και Ποντγκόριτσα άρθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να αποσύρει προσωρινά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του νόμου περί ιθαγένειας.

Αυτές οι αλλαγές πυροδότησαν τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić. Μαζί με την κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από το αίτημα του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον υπουργό Vladimir Leposavić μετά τη δήλωση του τελευταίου ότι «θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα μόνο όταν αυτή αποδειχθεί ρητώς,» το Μαυροβούνιο έχει πλέον εισέλθει σε μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την τουριστική περίοδο. Το Μαυροβούνιο αποτελεί μια μικρή χώρα χωρίς μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, η οποία εξαρτάται από την επιτυχία της τουριστικής περιόδου και την επέκτασή της στη χειμερινή περίοδο, ειδικά στις ορεινές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Milan Knežević, ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, πιστεύει ότι η επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται από τη συμφιλίωση του Πρωθυπουργού Krivokapić και του Υπουργού Leposavić. Ο Knežević είπε στα ΜΜΕ ότι η κρίση ήταν προφανής και διεισδύει στην Κυβέρνηση μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Krivokapić και Leposavić.

Προσέθεσε ότι όλα όσα συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένου του τι συνέβη στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι απόρροια αυτής της σύγκρουσης.

«Χθες, ζητήσαμε από τον Krivokapić να επιλύσει την κρίση συμφιλιωνόμενος με τον Leposavić και απαλλάσσοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη συνεχιζόμενη πίεση να ψηφίσει για την απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης,» δήλωσε ο Knežević.

Τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τη συνήθη σύγκρουση απόψεων με τον Πρωθυπουργό, είναι πάντα έτοιμος για διάλογο, αλλά όχι να δεχτεί εκβιασμό και πίεση να ψηφίσει για την απομάκρυνση του Leposavić.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν ο Leposavić αντικαθίσταντο από τις ψήφους του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) και της κυβέρνησης, ο Knežević απάντησε ότι δεν μπορούσε να «υποθέσει.»

«Δεν εναπόκειται σε εμένα να υποθέσω εάν ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ψηφίσει με το DPS για την απομάκρυνση του Leposavić, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι το κλειδί για την επιβίωση αυτής της κυβέρνησης είναι η συμφιλίωση μεταξύ του Krivokapić και ενός υπουργού που ο ίδιος πρότεινε.»  /ibna