Κροατία: Το Ζάγκρεμπ θα συγχρηματοδοτήσει δοκιμές Covid-19 για τουρίστες σε συγκεκριμένες ημέρες

Κροατία: Το Ζάγκρεμπ θα συγχρηματοδοτήσει δοκιμές Covid-19 για τουρίστες σε συγκεκριμένες ημέρες

Οι ξένοι τουρίστες που θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στο Ζάγκρεμπ θα μπορούν να υποβάλονται σε έλεγχο Covid-19 τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις αργίες και τις μη εργάσιμες ημέρες στη μισή τιμή, ανακοίνωσε στον Τύπο η διευθύντρια του Τουριστικού Συμβουλίου του Ζάγκρεμπ (TZGZ) Martina Bienenfeld.

Προσέθεσε ότι κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της εφαρμογής του προγράμματος (10 και 11 Απριλίου), περίπου είκοσι ξένοι τουρίστες υποβλήθηκαν σε έλεγχο.

Το TZGZ είναι το πρώτο περιφερειακό τουριστικό συμβούλιο στην Κροατία που άνοιξε σημείο ελέγχου COVID-19 για τους τουρίστες, αφού προτάθηκε πρόσφατα από την υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού, Nikolina Brnjac. Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των τουριστικών συμβουλίων σε επίπεδο περιφερειών/κομητειών, διέταξε τη δημιουργία ενός καταλόγου κέντρων ελέγχου για κορωνοϊό για ξένους τουρίστες.

Σε συνέντευξή του στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA, η Bienenfeld είπε ότι, εκτός από το άνοιγμα ενός τέτοιου σημείου ελέγχου στην πλατεία Ban Jelačić του Ζάγκρεμπ, το Τουριστικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει στους τουρίστες εκπτώσεις στους ελέγχους που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις εργάσιμες ημέρες από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., για τους οποίους πρέπει να εγγραφούν 24 ώρες νωρίτερα.

Έτσι, για ελέγχους PCR που επί του παρόντος κοστίζουν 750 kuna, οι ξένοι τουρίστες θα πληρώνουν 375 kuna, ενώ για ταχείες δοκιμές αντιγόνου που κοστίζουν 250 kuna, θα πληρώνουν 125 kuna.

«Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το Τουριστικό Συμβούλιο. Οι υπηρεσίες ελέγχου για κορωνοϊό θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί,» δήλωσε η Bienenfeld, η οποία προβλέπει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί την επόμενη περίοδο, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας εμβολιασμού στις χώρες προέλευσης των τουριστών, από τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού και τους πολίτες στην Κροατία, καθώς και από την εισαγωγή ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών COVID-19 σε επίπεδο ΕΕ.

Όσον αφορά τις άλλες μέρες της εβδομάδας, οι τουρίστες θα μπορούν να υποβάλλονται σε έλεγχο σε κανονικές τιμές σε διάφορα ιδρύματα στο Ζάγκρεμπ. Οι επισκέπτες σε δέκα ξενοδοχεία στο Ζάγκρεμπ μπορούν να λάβουν αυτήν την υπηρεσία έναντι αμοιβής, ενώ το Esplanade Hotel είναι σήμερα το μόνο που τις προσφέρει τόσο στους δικούς του όσο και σε εξωτερικούς επισκέπτες. Επιπλέον, ταχεία δοκιμή αντιγόνου και PCR μπορεί να πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο Franjo Tuđman στο Ζάγκρεμπ.

«Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να προσφέρουμε συγχρηματοδοτούμενες δοκιμές αυτές τις μέρες είναι επειδή παρέχουν την ευκαιρία να επεκταθεί η διαμονή των τουριστών στο Ζάγκρεμπ, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το πότε και πώς θα υποβληθούν σε έλεγχο πριν επιστρέψουν στις χώρες τους. Επίσης, μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα στην πατρίδα τους. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αντιγόνου μπορούν να ληφθούν εντός 15 λεπτών από τη δειγματοληψία, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων PCR είναι διαθέσιμα σε 24 ώρες, και ως εκ τούτου συνιστάται στους τουρίστες να σχεδιάσουν προσεκτικά τις ημερομηνίες ελέγχου τους. Οι παρατεταμένες διαμονές τουριστών είναι σημαντικές, διότι συμβάλλουν στην περαιτέρω αναγνώριση της αγοράς και στην τοποθέτηση του Ζάγκρεμπ ως προορισμού για «διακοπές στην πόλη» ή προορισμού για διακοπές σε μικρές πόλεις, ο οποίος εδώ και χρόνια ξεχωρίζει στην προώθησή του. Επιπλέον, συμβάλλει στην προώθηση του Ζάγκρεμπ ως οργανωμένου και υπεύθυνου τουριστικού προορισμού υγείας, ο οποίος επίσης προωθείται συστηματικά εδώ και χρόνια,» λέει ο διευθυντής του Τουριστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Bienenfeld, ο ιστότοπος www.infozagreb.hr/korona-virus περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες γύρω από τις υπηρεσίες για τον κορωνοϊό και τις δοκιμές σε τουρίστες σε ξενοδοχεία, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στο Ζάγκρεμπ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις ώρες εργασίας, τα είδη δοκιμών και τις τιμές στα κροατικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Οι πρώτοι τουρίστες που επωφελήθηκαν από τη συγχρηματοδοτούμενη δοκιμή προέρχονταν από την Ιταλία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αλβανία. /ibna