Κύπρος: Στη Γενεύη θα κατατεθεί η πρόταση για “δυο κράτη” σύμφωνα με τον Tatar

Κύπρος: Στη Γενεύη θα κατατεθεί η πρόταση για “δυο κράτη” σύμφωνα με τον Tatar

«Η μορφή λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα, δίπλα, τέθηκε για πρώτη φορά από τον “Πρόεδρο” Tatar και αποτελεί μια νέα σκέψη και μια νέα θέση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Προεδρία”  της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

«Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Εάν ο κ. Erhurman (ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δεν γνωρίζει εάν αυτή η πρόταση είναι νέα ή όχι, αυτό είναι λόγω της δικής του άγνοιας. Η συμβουλή μας προς αυτόν είναι να διαβάσει για το Κυπριακό και  τις διάφορες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ οι προετοιμασίες για τη συνάντηση 5 + των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό συνεχίζονται, υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Οι δυνάμεις που θέλουν να επικρατήσουν, ειδικά η ΕΕ και το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, έχουν εισέλθει, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει και να αποδυναμώσει την πρόταση μας για λύση δύο κρατών που να υπάρχουν δίπλα, δίπλα, με κυρίαρχη ισότητα».

Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ, συνεχίζει, επισκέπτονται ορισμένα από τα πολιτικά μας κόμματα και υπερασπίζονται τη λύση με βάση την ομοσπονδία ζητώντας στήριξη, ένα θέμα που τέθηκε και στη συνάντηση ΡΤΚ-ΑΚΕΛ. Προσθέτει ότι μετά τη συνάντηση ο  ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Tufan Erhurman είπε ότι η μόνη λύση ήταν η ομοσπονδία και υποστήριξε τις απόψεις του ΑΚΕΛ, ξεχνώντας την δήλωση Talat σχετικά με το αδιέξοδο των συνομιλιών στη βάση ομοσπονδίας, ο οποίος είπε ότι «ο Χριστόφιας με εξαπάτησε», και τώρα ο Erhurman «τρέχει πίσω από την  ομοσπονδία κάτι που δείχνει πόσο ανίδεος είναι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

«Εάν δεν γνωρίζει ο Erhurman ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει λόγω της αρνητικής στάσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κυρίως στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, και στο Crans Montana, τότε πρέπει να διαβάσει» προστίθεται.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενώ περιγράφει το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία ως την πιο ‘έξυπνη και ρεαλιστική λύση’, αγνοεί επίσης ότι η ομοσπονδία δεν είναι δυνατή και ότι είναι απλώς ένα παραμύθι. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι, ο κ. Erhurman απορρίπτει το μοντέλο λύσης μας που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα, δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και που υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, την μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της περιοχής»./ibna