Βουλγαρία: Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και δεν δέχεται εντολές, δήλωσε η Zaharieva

Βουλγαρία: Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και δεν δέχεται εντολές, δήλωσε η Zaharieva

Απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίδας Πρέσβη η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva η οποία δήλωσε για την υπόθεση κατασκοπείας ότι η Βουλγαρία έδειξε υποταγή στα αφεντικά της.

H Πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία Eleonora Mitrofanova κληθείσα να σχολιάσει το απόγευμα της Δευτέρας την πρόσφατη υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Βουλγαρίας και την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών από τις Βουλγαρικές αρχές, δήλωσε:

«Προφανώς η Βουλγαρία έπρεπε να δείξει την πίστη της στα αφεντικά. Δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο τέτοιου τύπου σκανδαλωδών υποθέσεων, είναι κάτι εκτός πραγματικότητας. Για αυτό στη διπλωματία υπάρχουν σαφή αντίστοιχα αντίμετρα και δικοί σας διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από τη Μόσχα. Ωστόσο, κανείς δεν αισθάνεται καλύτερα μετά από όλα αυτά. Το σημαντικότερο είναι οι Βούλγαροι να σκέπτονται για λογαριασμό της Βουλγαρίας και να μην εκτελούν ξένες παραγγελίες και εντολές. Να τηρούν φιλικές σχέσεις με όλους και να αποκομίζουν οφέλη από όλους. Επειδή εμείς απορούμε συνεχώς για το εάν η Βουλγαρία στέκεται στο πλευρό της ΕΕ, των ΗΠΑ ή της Ρωσίας».

Καλεσμένη την Τρίτη το πρωί η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva στην Βουλγαρική Τηλεόραση bTV, δήλωσε ότι θα αντιδράσει με ηρεμία στις δηλώσεις της Ρωσίδας Πρέσβη.

«Με ηρεμία, θα αντιδράσω με ηρεμία.  Δεν ξέρω, ωστόσο, ποια αφεντικά εννοεί η Πρέσβης. Δεν είμαστε σκύλοι ή κάποιο κατοικίδιο. Μάλλον η Πρέσβης έχει αναμνήσεις από μια άλλη εποχή όταν ήμασταν μέλη μιας άλλης συμμαχίας» επεσήμανε η Zaharieva.

«Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και οι υπηρεσίες του λαμβάνουν αυτόνομα τις αποφάσεις τους. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι επιδιώκουμε να τηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους και εδώ συμφωνώ μαζί της. Προσδοκάμε, όμως, την ίδια φιλική στάση και από την άλλη πλευρά» τόνισε ακόμα η Zaharieva χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» και «μη συμβατές με την Συνθήκη της Γενεύης» τις ενέργειες των Ρώσων διπλωματών.

Η ίδια απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εκτέλεσης ξένων παραγγελιών και εντολών, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για την πρώτη υπόθεση προσπάθειας κατασκοπείας εκ μέρους της Ρωσίας.

Τέλος, η Zaharieva υπογράμμισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία άλλη απόπειρα κατασκοπείας στη Βουλγαρία από ξένο κράτος.

Συνεχίζοντας με άλλα θέματα η Βουλγάρα Υπουργός σημείωσε ότι «δεν έχουν διεξαχθεί συνομιλίες μαζί μου για να γίνω πρωθυπουργός».

Αναφερόμενη στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Απριλίου δήλωσε ότι «είχαμε μια φυσιολογική εκλογική διαδικασία. Η Βουλγαρία δεν είχε μονοκομματική κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Δεν είναι φαινόμενο να κυβερνά ένας συνασπισμός, πρέπει να μάθουμε στην κυβέρνηση συνασπισμού. Στη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις με 7-8 κόμματα η καθεμιά», σχολίασε η Zaharieva.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, υποστήριξε τα κόμματα διαμαρτυρίας, «αλλά, το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτά είναι κόμματα διαμαρτυρίας». Το αντισυναίσθημα της έχθρας δεν είναι εποικοδομητικό συναίσθημα, φαίνεται αυτό. Είναι πιο εύκολο να επικρίνεις όταν δεν είσαι υπεύθυνος», πρόσθεσε η Zaharieva.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο το 2019 έδειξε ότι η βουλγαρική κοινωνία και τα κόμματα στο θέμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας έχουν παρόμοιες θέσεις. Ορισμένα από τα κόμματα που βρίσκονταν έξω από το κοινοβούλιο εκείνη την εποχή, όπως “Ναι, Βουλγαρία” στο πρόγραμμά τους σχετικά με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν γράψει ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που πραγματικά προτείναμε, σχολίασε η Zaharieva για τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Βόρεια Μακεδονία./ibna