Η Ελλάδα ενδεχομένως να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, γράφουν ΜΜΕ στην Πρίστινα

Η Ελλάδα ενδεχομένως να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, γράφουν ΜΜΕ στην Πρίστινα

Η Ελλάδα μπορεί να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Οι Phillips και Serwer είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα θα υποκύψει σε πίεση από τις Βρυξέλλες

Ο David Phillips και ο Daniel Serwer, εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής, δεν αναμένουν από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να αλλάξουν τη θέσεις τους, εκτός από την Ελλάδα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα σε δημοσιεύματα τους ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Phillips και Serwer πιστεύουν επίσης ότι τη θέση των πέντε κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν μετά το πέρας του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Οι Phillips και Serwer δήλωσαν στη RTV Dukagjini ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Ελλάδα πιθανότατα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Το τείχος που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι πέντε χώρες δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο σύντομα θα αρχίσει να καταρρέει, όταν η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα αποφασίσει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Phillips.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, στην ατζέντα της το 2014, πρότεινε την περαιτέρω ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αν και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αλλάξει τη θέση της για το Κοσσυφοπέδιο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους στενούς δεσμούς της με το σερβικό κράτος, πρόσθεσε.

Ο Daniel Serwer πιστεύει ότι η Ελλάδα ειδικότερα είναι η πιο απρόβλεπτη σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Φυσικά, οποιαδήποτε τελική συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις πέντε χώρες που δεν το έχουν πράξει. Αλλά δεν βλέπω ότι θα συμβεί σύντομα, είπε ο Serwer./ibna