Κοσσυφοπέδιο: Θα υπάρξει πίεση στον Kurti από ΕΕ και ΗΠΑ για τον διάλογο, σύμφωνα με τον Caplan

Κοσσυφοπέδιο: Θα υπάρξει πίεση στον Kurti από ΕΕ και ΗΠΑ για τον διάλογο, σύμφωνα με τον Caplan

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πίεση στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, να ξεκινήσει διάλογο με τη Σερβία χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, είπε ο Richard Caplan, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe.

Δηλώνει επίσης απαισιόδοξος για οποιοδήποτε γρήγορο αποτέλεσμα στο διάλογο, λόγω της τρέχουσας θέσης των πλευρών. Είπε ακόμη ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, υπάρχει πιθανότητα ο διάλογος να διαρκέσει επ’ αόριστον, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει διάλογος. Πιστεύω ότι υπάρχει πίεση στον (πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin) Kurti και τη Σερβία να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να συγκροτηθούν, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που μπορούν να παράγουν. Στην πραγματικότητα, ο Kurti έχει μειώσει το επίπεδο αναμονής, καθώς πρότεινε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επικεντρωθούμε στην τελική συμφωνία, αλλά να επικεντρωθούμε σε θέματα όπως το θέμα των αγνοουμένων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια κατεύθυνση όπου μπορεί να σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεδομένης της φύσης και της έκτασης των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα», είπε.

Είπε επίσης ότι η μη διεξαγωγή διαλόγου είναι αδιέξοδη και νομίζω ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον.

Ο Caplan πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση στα μέρη να σημειώσουν πρόοδο.

«Έχουμε παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων, για παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Οι διαπραγματεύσεις τους διαρκούν πάρα πολύ. Στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες διαρκούν επίσης για δεκαετίες. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι αυτός ο διάλογος (Κοσσυφοπέδιου-Σερβίας) θα διαρκέσει επ’ αόριστον στο μέλλον. Ωστόσο, πιστεύω ότι η διαφορά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα μέρη για να σημειώσουν πρόοδο. Μια πτυχή που όλοι ελπίζουν να κάνουν τη διαφορά είναι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής. Αλλά προς το παρόν κοιτάζω το μέλλον, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος», είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στον Kurti να αποσυρθεί από τους όρους που έθεσε, διότι πρόκειται για νέους όρους, που δεν έχουν τεθεί από τους προηγούμενους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου για να αναπτύξουν τον διάλογο με τη Σερβία.

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα υπάρξει πίεση στον Kurti από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να συνεχίσει τον διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι ο καλύτερος συντονισμός θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Δεν υπήρξε αρκετός συντονισμός μεταξύ της διοίκησης του πρώην Προέδρου Donald Trump και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ορισμένες απόψεις, η κυβέρνηση Trump ενήργησε μονομερώς – αλλά όχι εναντίον – των στόχων και των επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι η διοίκηση του Biden θα είναι πιο ευαίσθητη όσον αφορά τη σημασία του συντονισμού. Ωστόσο, η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το ζήτημα δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη διοίκηση του Biden, αλλά παραμένει σημαντικό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη επισημάνει ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι έχουν μεγαλύτερες προτεραιότητες, κυρίως εσωτερικές, την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και εξωτερικές, όπως, η επανάληψη του διαλόγου με το Ιράν, μετά την Κίνα και τη Ρωσία. Πιστεύω ότι αυτά έχουν πλεονεκτήματα έναντι του Κοσσυφοπεδίου. Δεν θα είναι τόσο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ευρώπη, αλλά θα υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες για συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο Richard Caplan στο Radio Free Europe./ibna