Τουρκία: Ο Erdogan υποδέχτηκε στο Προεδρικό τον Πρωθυπουργό της Λιβύης

Τουρκία: Ο Erdogan υποδέχτηκε στο Προεδρικό τον Πρωθυπουργό της Λιβύης

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας καλωσόρισε τη Δευτέρα τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με επίσημη τελετή στην πρωτεύουσα της Άγκυρας.

Ο Recep Tayyip Erdogan συνοδευόμενος από ανώτερους ξένους Τούρκους Αξιωματούχους, καλωσόρισαν τον Abdul Hamid Dbeibeh και την αντιπροσωπεία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι ηγέτες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση προτού και οι δύο παρακολουθήσουν τη σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Η αντιπροσωπεία της Λιβύης υπό τον Dbeibeh που θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, περιλαμβάνει πέντε αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 14 υπουργούς, καθώς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης Muhammad Ali Ahmad al-Haddad.

Της συνόδου του Συμβουλίου θα συμπροεδρεύσουν Erdogan και Dbeibeh και θα συμμετάσχουν οι υπουργοί και από τις δυο χώρες.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και θα εξετάσει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Θα συζητήσουν επίσης μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα κύρια θέματα αναμένεται να περιλαμβάνουν τους τομείς της ενέργειας και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για τις τουρκικές εταιρείες που επιστρέφουν στη Λιβύη για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν μετά το χάος που δημιουργήθηκε από την απομάκρυνση του ισχυρού Muammar Gaddafi το 2011.

Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων οι ομόλογοι Υπουργοί των δυο χωρών θα έχουν διμερείς επαφές.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez, με ανάρτηση του στο twitter έγραψε ότι αποφάσισαν με τη Λιβύη να αναπτύξουν συνεργασία, ιδίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου και Αερίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κ. Muhammed Ahmed Oun. Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, ιδίως στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο».

Με τον ομόλογο του της Λιβύης, Halid et-Ticani Mazin, συναντήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Suleyman Soylu.

Ο Mazen επισκέφθηκε τον Soylu στο γραφείο του στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Τούρκου ομολόγου του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνηση, ευχόμενος καλή επιτυχία. Επιπροσθέτως δήλωσε ευτυχισμένος που βλέπει στην Τουρκία τους Λίβυους αδελφούς του, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με ισχυρά βήματα προς τα εμπρός.

Ο Λίβυος Υπουργός Εσωτερικών, Halid et-Ticani Mazin, από την πλευρά του είπε ότι η φιλία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης χρονολογείται από πολλά χρόνια πριν.

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ziya Selçuk συναντήθηκε με τον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικών Ερευνών της Λιβύης Imran Muhammad Abdul Nabi Al-Qeeb.

Στην ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Selçuk σημείωσε, «Συναντηθήκαμε με τον ομόλογο μου υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικών Ερευνών Imran Muhammad Abdul Nabi Al-Qeeb, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που πραγματοποιείτε ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Η κοινή ευχή μας είναι η αύξηση των συνεργασιών μας»./ibna