Κροατία: Φοιτητές κατασκεύασαν συσκευή που μπορεί να σώσει τη θάλασσα

Κροατία: Φοιτητές κατασκεύασαν συσκευή που μπορεί να σώσει τη θάλασσα

Τέσσερις φοιτητές από την κροατική πόλη Σπλιτ σχεδίασαν μια συσκευή για τον καθαρισμό μικροπλαστικών από τη θάλασσα, η οποία, σε αντίθεση με άλλες συσκευές, είναι τηλεχειριζόμενη και μπορεί να μετακινηθεί.

Τα κροατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι μαθητές Antonija Buzov, Petra Kundid, Matej Radić και Andro Rudan σχεδίασαν ένα σύστημα που μπορεί να φιλτράρει το θαλασσινό νερό και να απομακρύνει τα μικροπλαστικά από αυτό, και μπορεί να καθοδηγηθεί από τηλεχειριστήριο, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε σύγκριση με παρόμοιους καθαριστές.

«Το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά είναι ότι απορροφούν βαρέα μέταλλα, οπότε κατά την κατάπωση μικροπλαστικών σωματιδίων από τη θάλασσα, στην πραγματικότητα καταναλώνονται βαρέα μέταλλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορους καρκίνους, αιμορραγία και άλλες ασθένειες,» λέει η Petra Kundid, υποψήφια διδάκτορας στο παρασιτολογία.

Καθώς τα μικροπλαστικά βρίσκονται στην επιφάνεια και στον πυθμένα της θάλασσας, αρχικά οραματίστηκαν έναν κύλινδρο με τρύπες με τις ιδιότητες ενός σφουγγαριού. Ωστόσο, μετά από έρευνα, σχεδίασαν ένα ημι-βυθισμένο κουτί που φιλτράρει και καθαρίζει το θαλασσινό νερό που περνά μέσα από αυτό. Ονόμασαν την κατασκευή «CBRO».

«Χρησιμοποιήσαμε φθηνά υλικά επειδή αυτό το είδος προϊόντος απαιτεί συνήθως πολλά χρήματα, ένας λόγος για τον οποίο πιστεύω ο κόσμος δεν τολμά να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα,» δήλωσε ο Andro Rudan εξηγώντας το πρωτότυπο τους.

«Η προπέλα εκτυπώθηκε σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο κινητήρας προέρχεται από τρυπάνι και τροφοδοτείται από τρεις μπαταρίες από φορητούς υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Τα ηλεκτρονικά και η συσκευή συνδέονται στο Διαδίκτυο. Ελέγχουμε το πηδάλιο και την ταχύτητα του κινητήρα μέσω κινητού τηλεφώνου,» είπε, προσθέτοντας ότι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν αισθητήρες που θα μετρούν την ποσότητα νερού που περνά μέσω της συσκευής, προκειμένου να ληφθούν αριθμητικά δεδομένα τα οποία αργότερα θα ήταν ευκολότερα στη χρήση σε μελέτες.

Το πλαστικό αποτελεί το 85% των αποβλήτων σε παραλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ πέρυσι η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε ότι πάνω από 200.000 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, προειδοποιώντας με αίσθημα κατ’ επείγοντως ότι έως το 2040 το ποσό θα διπλασιαστεί εάν δε ληφθούν σημαντικά μέτρα.

Σε σύνοδο ολομέλειας στα τέλη Μαρτίου, στο ψήφισμά του σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε τη ζημία που προκάλεσε στην αλιεία και ζήτησε επείγοντα μέτρα για τη μείωση αυτών των αποβλήτων, από τον περαιτέρω περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι την προώθηση της συλλογής και της ανακύκλωσης.

Το ψήφισμα ζήτησε επίσης να ενταθεί η ναυτιλιακή πτυχή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. /ibna