Η Σλοβενία ​​ανακοινώνει τη χαλάρωση των μέτρων

Η Σλοβενία ​​ανακοινώνει τη χαλάρωση των μέτρων

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναθεώρησε τη στρατηγική εξόδου από τον κορωνοϊό, ανακοινώνοντας τη μερική χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν για καθένα από τα πέντε στάδια στα οποία αντιστοιχεί διαφορετικό χρώμα. Το κόκκινη στάδιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης, τη λειτουργία σχολείων και νηπιαγωγείων όπως πριν από την 1η Απριλίου, καθώς και με την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Η χρήση μάσκας = σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική μόνο εάν δεν είναι δυνατή η τήρηση αποστάσεων. Τα εθνικά πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθούν για νεότερους αθλητές, θα επιτρέπεται επίσης τυπική υπαίθρια άσκηση για έως και 10 άτομα, ενώ θα επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα.

Θα ανοίξουν και πάλι μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί, ενώ τα ιδιαίτερα μαθήματα σε σχολές μουσικής και μπαλέτου θα επιστρέψουν. Ορισμένα καταστήματα και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και επισκευές αυτοκινήτων, θα ανοίξουν ξανά.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργούν σύμφωνα με το μοντέλο Γ, που σημαίνει ότι οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων θα έρχονται στο σχολείο κάθε δεύτερη εβδομάδα, ενώ οι τελειόφοιτοι θα παρακολουθούν μαθήματα διά ζώσης.

Αυτά τα μέτρα προβλέπουν ορισμένη χαλάρωση, καθώς αυτό το μοντέλο ξεκίνησε στο παρελθόν ως μέρος του πιο ευνοϊκού πορτοκαλί σταδίου. Η Mateja Logar, επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας Covid-19, είπε ότι αυτό ήταν για να κρατήσουν τα παιδιά στο σχολείο.

Ενώ η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1η ως τις 11 Απριλίου υποχωρεί, η χώρα βρίσκεται στο τρίτο κύμα της επιδημίας και η έκτασή της είναι δύσκολο να προβλεφθεί πλήρως, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar.

Έτσι, η κυβέρνηση θα επεκτείνει επίσημα την επιδημία για άλλες 30 ημέρες, προσέθεσε.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μετάβασης από το πορτοκαλί επίπεδο στο κόκκινο, το οποίο αναμένεται να φτάσουμε την επόμενη εβδομάδα. Το τρίτο κύμα δεν έχει κορυφωθεί ακόμη. Τις επόμενες εβδομάδες θα προσαρμόσουμε τις αποφάσεις ανάλογα με την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο,» δήλωσε ο Poklukar, ο οποίος εξήγησε ότι το lockdown του Απριλίου βοήθησε στην αποτροπή του «μαύρου» επιπέδου. /ibna