Μαυροβούνιο: Κάλεσμα για παραίτηση της Κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων

Μαυροβούνιο: Κάλεσμα για παραίτηση της Κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων

Σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου, πολίτες δυσαρεστημένοι με το έργο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου οργάνωσαν διαδήλωση με αυτοκινητοπομπές το απόγευμα της Κυριακής.

«Εμείς, που δεν ανήκουμε σε πολιτικά κόμματα και ομάδες συμφερόντων γύρω μας, εμείς, των οποίων οι προσδοκίες έχουν προδοθεί και από τις δύο πλευρές, εμείς, οι γιοι και οι κόρες του Μαυροβουνίου που δεν μπορούν να ζήσουν από τις οικονομίες μας για ζωή, προσκαλούμε όλους σαν εμάς να συμμετάσχουν μαζί μας σε διαμαρτυρία,» δήλωσαν οι διοργανωτές στη δημόσια πρόσκλησή τους προς τους πολίτες, η οποία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Οι συμμετέχοντες έφεραν σημαίες του Μαυροβουνίου, ενώ πατριωτικά τραγούδια έπαιζαν από τα αυτοκίνητα.

Η διαμαρτυρία συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες, η οποία ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις του νόμου περί ιθαγένειας. Οι πολίτες που κατηγορούν την κυβέρνηση για φιλο-Σερβική πολιτική πιστεύουν ότι οι τροποποιήσεις του νόμου προσφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες στους Σέρβους πολίτες να αποκτήσουν υπηκοότητα στο Μαυροβούνιο, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για τους πολίτες της διασποράς. Έτσι, όπως λένε, ο αριθμός των πολιτών του Μαυροβουνίου θα μειωθεί και θα μετατραπούν σε μειονότητα στη χώρα τους.

Οι Μαυροβούνιοι εθνικιστές του «Komitas» χαρακτήρισαν τις διαδηλώσεις ως την «Άνοιξη του Μαυροβουνίου». Στο τέλος της διαμαρτυρίας στην Ποντγκόριτσα, σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο της Συνέλευσης και φώναξαν προσβλητικά συνθήματα εναντίον Σέρβων.

Απευθυνόμενος στους πολίτες του Μαυροβουνίου, ο πρωθυπουργός Ζdravko Krivokapić είπε ότι δεν είχε τίποτα απέναντι στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές και να μην υποκινούν βία. Προσέθεσε ότι άνθρωποι κοντά στον Πρόεδρο Milo Đukanović, του οποίου το κόμμα DPS ανατράπηκε στις εκλογές του περασμένου έτους, ενορχήστρωσαν τις διαμαρτυρίες. Ο Krivokapić είπε ότι το όνομα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θυμίζει την «Αραβική Άνοιξη», ωστόσο τέτοιες «Ανοίξεις έχουν τελειώσει» και το Μαυροβούνιο πρέπει να προετοιμαστεί για το καλοκαίρι και την τουριστική περίοδο.

Το DPS ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić, με κάθε μία από τις ενέργειές του, προκαλεί νέες διαιρέσεις στην κοινωνία, αποσταθεροποιώντας την σοβαρά.

Λένε ότι μέσω προκλήσεων, απειλών και αποποίησης ευθυνών, ο Krivokapić τροφοδοτεί τις εντάσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα μιας σειράς κακών αποφάσεων.

«Αυτό κορυφώθηκε με την απόπειρα εθνικής και εκλογικής μηχανορραφίας, η οποία καταστρέφει το πολιτικό σώμα του Μαυροβουνίου δημιουργώντας συνθήκες για την υπεροχή ενός έθνους σε βάρος όλων των άλλων που ζουν στη χώρα μας. Επιπλέον, προκάλεσαν πολίτες με ενέργειες όπως η καταστολή διαδηλωτών, ακολουθούμενες από απειλές αντί για απολογίες, μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών με σκοπό τον εκφοβισμό τους, και παρόμοιες ενέργειες που επί μέρες προσπαθούν να καταστρέψουν την εξέγερση του λαού ενάντια σε απόπειρες αλλαγής της δημογραφικής δομής του Μαυροβουνίου υπό το πρόσχημα διοικητικών διαδικασιών,» δηλώνει το DPS.

Όπως ανακοινώθηκε, διαμαρτυρίες με αυτοκινητοπομπές θα διοργανώνονται κάθε Κυριακή απόγευμα. /ibna