Κύπρος: Με Αναστασιάδη και Tatar συναντήθηκε η Lute για την προετοιμασία της Άτυπης πενταμερούς στην Γενεύη

Κύπρος: Με Αναστασιάδη και Tatar συναντήθηκε η Lute για την προετοιμασία της Άτυπης πενταμερούς στην Γενεύη

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Jane Holl Lute η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο την Κυριακή είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 27 με 29 Απριλίου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε την Lute ο Νίκος Αναστασιάδης, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Ειδική Απεσταλμένη ενημέρωσε τον Κύπριο Πρόεδρο για τα διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, όπως αυτά τυγχάνουν διευθέτησης από τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη, σύμφωνα με την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην Jane Holl Lute την ετοιμότητα του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει εποικοδομητικά και δημιουργικά στη διάσκεψη, εκφράζοντας την ευχή την ίδια θετική βούληση να επιδείξει και η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στην συνάντηση της Jane Holl Lute με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, που κράτησε περί την μιάμιση ώρα, η Tatar επανέλαβε ότι η συνάντηση στη Γενεύη θα είναι μια ευκαιρία για να έρθουν στο τραπέζι νέες ιδέες.

«Θα πούμε κάτι νέο για πρώτη φορά στα 50 χρόνια… Τίποτα δε θα είναι το ίδιο εδώ. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, οι διεθνείς σχέσεις έχουν λάβει διαφορετικές διαστάσεις», δήλωσε ο Ersin Tatar.

Επίσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη και περιεκτική συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλους./ibna