Plevneliev: Η μεγάλη μάχη μεταξύ δημοκρατών και λαϊκιστών έρχεται

Plevneliev: Η μεγάλη μάχη μεταξύ δημοκρατών και λαϊκιστών έρχεται

Η διακυβέρνηση είναι μια άσκηση για σοφούς ανθρώπους. Θα έπρεπε να είχαν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι η νίκη και η ήττα είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη και δεν έχουν πολύ νόημα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev στη Βουλγαρική Τηλεόραση bTV.

«Θα δούμε πολλούς νέους ρόλους. Αυτές οι εκλογές, που πέρασαν, ήταν σε υψηλό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων συγκριτικά με την κρίση που βρισκόμαστε – την πανδημία. Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους που βγήκαν να ψηφίσουν, οι άνθρωποι έχουν μια άποψη και θέλουν να την υπερασπιστούν», δήλωσε ο Plevneliev. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί είναι σε κίνηση να αποδείξουν ότι είναι πολιτικοί.

Όπως σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος, το αίτημα για αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από σαφές, από τώρα και στο εξής πρέπει να εφαρμοστεί. «Όλοι οι Βούλγαροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο. Πάντα έλεγα ότι η μεγάλη μάχη δεν είναι μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς, αλλά μεταξύ των δημοκρατών και των λαϊκιστών, αυτή είναι η σύγκρουση σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Rosen Plevneliev.

Η μεγάλη μάχη μεταξύ δημοκρατών και λαϊκιστών έρχεται, η Βουλγαρία έχει μολυνθεί με λαϊκισμό και θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα, πιστεύει επίσης ο Rosen Plevneliev. «Όσο πιο γρήγορα οι λαϊκιστές έρθουν εξουσία, τόσο πιο γρήγορα θα τους ξεφορτωθούμε. Οι λαϊκιστές γίνονται ένα status quo και η επόμενη μάχη θα είναι εναντίον τους», προέβλεψε ο πρώην Πρόεδρος.

«Το GERB είναι η πρώτη πολιτική δύναμη – αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Από μια άλλη οπτική, τα συστημικά κόμματα, εκείνα που πιστεύουν στους θεσμούς, τους κανόνες και τις αξίες, εξακολουθούν να είναι στην πλειοψηφία. Τα αντι-συστημικά κόμματα, τα οποία αποκαλώ επίσης λαϊκιστικά, λένε ότι το κυβερνών κόμμα είναι όχλος και μαφία. Όσοι υπόσχονται να αλλάξουν το σύστημα, είναι σε άνοδο. Δεν κέρδισαν αυτές τις εκλογές ως προς τον απόλυτο αριθμό τους, θα είναι δύσκολο για αυτούς να σχηματίσουν κυβέρνηση», προβλέπει ο Rosen Plevneliev.

«Έχουμε έναν λαϊκιστή πρόεδρο που λέει ότι οι ηγέτες είναι μούτρα και που υπόσχεται να αλλάξει το σύστημα. Έχουμε τρεις πολιτικές οντότητες στη νέα Εθνοσυνέλευση. “Υπάρχει τέτοιος λαός”, “Σηκωθείτε Πάνω! Έξω τα μούτρα» και η «Δημοκρατική Βουλγαρία», τις οποίες θα έβαζα στην κατηγορία των λαϊκιστικών κομμάτων. Για καθένα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, δεν έχουμε ακόμη δει πώς θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», είπε.

«Το κόμμα που ήθελε να ονομαστεί «Δεν υπάρχει τέτοια χώρα» είναι πιθανό να κυβερνήσει τη χώρα. Το δημοψήφισμα το 2016 είχε τρία ειλικρινή αντισυνταγματικά ζητήματα, πρόσθεσε ο Rosen Plevneliev. Αφήστε τους ανθρώπους να σκεφτούν τι ήταν πίσω από αυτά τα ζητήματα και τι θα συνέβαινε. Εάν μειώσουμε τις επιδοτήσεις των κομμάτων στο 1 λέβ, αυτό σημαίνει ότι τους δωρίζουμε κάποια χρηματοδότηση στο παρασκήνιο. Εάν έχουμε πλειοψηφικές εκλογές σε δύο γύρους, αυτό σημαίνει δικτατορία των μεγάλων κομμάτων. Εάν θέλουμε την πλειοψηφική εκλογή του γενικού εισαγγελέα, αυτό σημαίνει απόλυτη δικτατορία. Η δημοκρατία βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων διαφορετικών ομάδων και μεταξύ θεσμικών οργάνων και όχι στην επιβολή ασταθών με την πάροδο του χρόνου αποφάσεων, εκ μέρους του λαού», πρόσθεσε ο Rosen Plevneliev.

«Οι ισορροπίες είναι δύσκολες, αλλά αυτή είναι η πολιτική και θα επιλέξουμε ανάμεσα στο λιγότερο κακό. Άμεσες εκλογές μετά από αυτές, για παράδειγμα τον Ιούλιο, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εκπλήξεις και περισσότερο χάος. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι θα έχουμε κυβέρνηση. Δεν αποκλείω έναν συνασπισμό μεταξύ BSP, MRF και «Υπάρχει τέτοιος λαός», ας μην ξεχνάμε ότι το BSP και το MRF έπαιζαν πάντα μαζί», δήλωσε ο Rosen Plevneliev, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό και τα τρία λαϊκιστικά κόμματα να συμφωνήσουν σε πολλά σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Μίλησα με τον Boyko Borissov μετά τις εκλογές και του είπα μόνο ένα πράγμα – τον συγχαίρω για το γεγονός ότι το GERB συνεχίζει να γράφει ιστορία με αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που με εντυπωσίασε πολύ ήταν πόσοι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν το GERB», δήλωσε ο Rosen Plevneliev.

Ο Borissov και η ομάδα του έχουν αποδείξει περισσότερες από μία φορές ότι ακούνε προσεκτικά τους ανθρώπους. Τα λάθη είναι γεγονός και νομίζω ότι ο Borissov τα διάβασε. Νομίζω ότι έχει προετοιμάσει μια έκπληξη τις επόμενες εβδομάδες. “Όχι μόνο θα δείξει ότι έχει ακούσει προσεκτικά τη φωνή του λαού, αλλά θα αναδείξει επίσης μια φιλοευρωπαϊκή και φιλοδημοκρατική κυβέρνηση», δήλωσε ο Plevneliev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η επόμενη γενιά του GERB, η οποία θα βγει και θα πει: Είμαστε μια εναλλακτική λύση για τους λαϊκιστές. Κανείς δεν φοβάται το γραφείο του προέδρου Rumen Radev», πρόσθεσε./ibna