Σλοβενία: Συνεχίζεται η απαγόρευση μετακινήσεων σε χώρες στην κόκκινη λίστα

Σλοβενία: Συνεχίζεται η απαγόρευση μετακινήσεων σε χώρες στην κόκκινη λίστα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε την πρωτοβουλία να κινήσει διαδικασίες για τη θεώρηση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του άρθρου 11 του κυβερνητικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων εισόδου στη Σλοβενία ​​στα πλαίσια του ελέγχου της επιδημίας Covid-19.

Εκκρεμεί η τελική απόφαση για την έκδοση κυβερνητικού διατάγματος, το οποίο περιορίζει τα ταξίδια σε χώρες που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου της Σλοβενίας λόγω του Covid-19.

Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα, το δικαστήριο επικαλέστηκε το δικαίωμά του να σταματήσει τις διατάξεις για να αποτρέψει την εμφάνιση ανεπανόρθωτων ζημιών.

Τονίζεται ότι το διάταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Μαρτίου, «περιόρισε σοβαρά» το δικαίωμα όλων εκείνων που κατοικούν στη Σλοβενία, των Σλοβένων υπηκόων καθώς και των αλλοδαπών, σύμφωνα με τους οποίους οι κανόνες για την έξοδο από τη χώρα είναι αυστηρότεροι από ό,τι για την είσοδο.

Το δικαίωμα των ατόμων να εγκαταλείψουν τη χώρα κατοχυρώνεται σε πολλά διεθνή νομικά μέσα και είναι κομβικό για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού συστήματος.

Αυτό το δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί μόνο στην επιδίωξη ενός νόμιμου και συνταγματικά αποδεκτού στόχου, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένες περιστάσεις και οι περιορισμοί να μην εισάγουν διακρίσεις.

«Η συνεχιζόμενη εφαρμογή της επίμαχης διάταξης θα παραβίαζε το δικαίωμα μεγάλου αριθμού κατοίκων της Δημοκρατίας της Σλοβενίας να εγκαταλείψουν τη χώρα».

«Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσουν άλλες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, την ιδιοκτησία, την οικογενειακή ζωή και σε άλλους τομείς που είναι δύσκολο να αποκατασταθούν ή είναι ανεπανόρθωτες,» αναφέρεται.

Η απόφαση εκδόθηκε με ψηφοφορία 8 προς 1 μετά από αναφορές από τρεις αιτούντες, με τη διαφωνία του δικαστή Klemen Jaklič.

Το κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο διέπει μέτρα στα σύνορα με σκοπό την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού Covid-19, τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαρτίου.

Το διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση μετακινήσεων σε όλες τις χώρες της κόκκινης λίστας – συμπεριλαμβανομένων όλων των γειτονικών χωρών της Σλοβενίας – εκτός από άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει, καθώς και με ένα μικρό σύνολο εξαιρέσεων.

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η απαγόρευση ήταν να καταβληθεί πρόστιμο 400 ευρώ βάσει του νόμου περί μεταδοτικών ασθενειών.

Σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που επιτρέπει στον αιτούντα να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να πληρώσει πρόστιμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs είπε ότι η απόφαση σήμαινε ότι η Σλοβενία ​​δεν θα μπορούσε να απαλλαγεί από τον ιό σύντομα, προσθέτοντας ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν ήταν υπόλογοι και δεν ήταν σε θέση να λάβουν αποφάσεις εκτός από προσωρινή παραμονή της νομοθεσίας.

Ερωτηθείς εάν ήταν πιθανό να προσαρμοστεί το διάταγμα, είπε ότι θα επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να εγκαταλείψουν τη χώρα ελεύθερα, αλλά η είσοδος δεν θα είναι πλέον τόσο απλή. /ibna