Β-Ε: Κάλεσμα στις κυριακάτικες κάλπες σε Foča και Travnik από τον ΟΑΣΕ

Β-Ε: Κάλεσμα στις κυριακάτικες κάλπες σε Foča και Travnik από τον ΟΑΣΕ

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπενθυμίζει ότι στις 11 Απριλίου 2021, οι πολίτες των περιοχών Travnik και Foča στην ομοσπονδία του δήμου της Β-Ε θα ψηφίσουν ξανά για να εκλέξουν τους δημάρχους τους. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε διέταξε νέες εκλογές μετά το θάνατο των πρώην εκλεγμένων δημάρχων Mirsad Peco και Esed Radeljaš.

Ακόμα και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες, λέει η αποστολή του ΟΑΣΕ, οι εκλογές αποτελούν σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο μιας δημοκρατίας. «Ελπίζουμε ότι όλοι οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη δημοκρατία στη Β-Ε, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου τους για τους υποψηφίους που πιστεύουν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των κοινοτήτων τους.» Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας του COVID-19, παροτρύνουν όλους τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζομένους στα εκλογικά κέντρα, φορώντας μάσκες και σεβόμενοι όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά την ψηφοφορία.

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΚ) να διασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στο έργο της και να εντοπίσει και να ανταποκριθεί σε πιθανές απόπειρες εκλογικής απάτης. Οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν υποψίες απάτης στην ΚΕΚ και στις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου. Οι εκλογικοί παρατηρητές, ανεξάρτητοι και από πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεμπόδιστοι. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προστασία για την ακεραιότητα των εκλογών και χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Συνασπισμού «Pod Lupom», ο οποίος ανακοίνωσε την τοποθέτηση ανεξάρτητων παρατηρητών σε όλα τα εκλογικά τμήματα και στις δύο τοποθεσίες,» σημειώνει η αποστολή σε δελτίο τύπου.

Ο ΟΑΣΕ χαιρέτισε επίσης τα μέτρα που υιοθέτησε η ΚΕΚ για να διασφαλίσει ότι όσοι έχουν προσβληθεί από COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν με τη βοήθεια ειδικών κινητών μονάδων.

«Προτρέπουμε τις αρχές να παράσχουν τον απαραίτητο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό σε όλο το εκλογικό προσωπικό και να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα εκλογικά κέντρα. Σε περιπτώσεις όπου τα σχολεία χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα, οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, θα πραγματοποιηθεί απολύμανση. Είναι σημαντικό τα παιδιά και το σχολικό προσωπικό στη χώρα να μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς υψηλούς κινδύνους για την υγεία. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους υποψηφίους να τηρήσουν τις αρχές των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, να δείξουν σεβασμό τόσο για τους ανταγωνιστές τους όσο και για τους ψηφοφόρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, και να αποδεχθούν τα επίσημα, επιβεβαιωμένα εκλογικά αποτελέσματα,» καταλήγει το δελτίο τύπου.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε εύχεται σε όλους τους πολίτες στο Travnik και το Foča (Ομοσπονδία Β-Ε) μια ασφαλή και ειρηνική ημέρα εκλογών, η οποία θα συμβάλλει σε ένα ισχυρότερο και πιο ευημερούμενο μέλλον. /ibna