Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Draghi

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Draghi

Σφροδρές αντιδράσεις προκάλεσαν στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας οι δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Draghi, εναντίον του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (ΜΕΤ), Mustafa Sentop σε ανάρτηση του στο Twitter γράφει ότι «Απορρίπτουμε και επιστρέφουμε τα άσχημα λόγια αυτού του ατόμου που έκανε πρωθυπουργό η Ιταλία λόγω απόγνωσης. Ένας αρχάριος και δίχως επίπεδο πολιτικός είναι ένα βαρύ και ατυχές φορτίο στους ώμους της χώρας του.»

Ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay στο δικό του μήνυμα στο Twitter γράφει πως «Καταδικάζω τις χωρίς μέτρο και ανήθικες εκφράσεις του Πρωθυπουργού Draghi σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας ο οποίος καθ’ όλη τη ζωή του σκέφτεται το συμφέρον της χώρας και του λαού του, είναι εναντίον κάθε μορφής φασισμού και κηδεμονίας και ο οποίος κέρδισε κάθε εκλογική αναμέτρηση που πήρε μέρος με τη μεγάλη εύνοια του λαού του. Τον καλώ να ζητήσει συγνώμη.»

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ibrahim Kalin στη δικιά του ανάρτηση, σημειώνει, «τη στιγμή που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel έχει εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πρόθεση, είναι χωρίς μέτρο και αβάσιμες οι δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού Πρωθυπουργού Draghi σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Καταδικάζω την έκφραση και περιμένουμε να την διορθώσει οπωσδήποτε.»

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Fahrettin Altun, σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Twitter στα ιταλικά αναφέρει, «o διορισμένος Πρωθυπουργός της Ιταλίας υπερέβη τα εσκαμμένα αποκαλώντας «δικτάτορα» τον Recep Tayyip Erdogan τον οποίο ο τουρκικός λαός εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το 52% των ψήφων. Καταδικάζουμε έντονα αυτό το ύφος που δεν έχει καμία θέση στη διπλωματία. Η Ιταλία που ψάχνει δικτάτορα ας κοιτάξει στην ιστορία της.»

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Erdogan προς την κ. von der Leyen… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί. Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία./ibna