Αλβανία: Μέτρα για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου των Τιράνων

Αλβανία: Μέτρα για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου των Τιράνων

Ο Υπουργός Άμυνας, Niko Peleshi, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Άμυνας, κάλεσε την Επιτροπή Πολιτικής Άμυνας αργά το χθες το βράδυ, όπου ζητήθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας, ακόμη και αντικατάσταση των ελεγκτών του αεροδρομίου Rinas, του οποίου η απεργία έχει εμποδίσει την διενέργεια πτήσεων.

Ο Peleshi ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ότι συναντήθηκε με την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, η οποία εξουσιοδότησε την Υπουργό Υποδομών Belinda Balluku να αντικαταστήσει τους ελεγκτές.

«Θέλω να κάνω κάτι γνωστό στα ΜΜΕ για πρώτη φορά. Ο Υπουργός Άμυνας είναι επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Άμυνας και κάλεσα μια συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες. Αυτή η Επιτροπή, αποτελούμενη από πολλούς υπουργούς, έλαβε μια απόφαση τριών σημείων», δήλωσε ο Peleshi.

Το πρώτο σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλει στην Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτρέψει την επιστροφή στην εργασία, ακόμη και αντικαθιστώντας τους ελεγκτές, είτε με αλλοδαπούς είτε ντόπιους. και δεύτερον, να καθορίσουν τα κριτήρια αδειοδότησης για να συνεχιστούν οι πτήσεις το συντομότερο δυνατό και να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για τη σταδιακή επανέναρξη της εργασίας.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, δεν μπορούμε να παραμείνουμε όμηροι στο πολιτικό παιχνίδι, θα εκπληρώσω το καθήκον μου ως υπουργός μέχρι το τέλος, με βάση το αποτέλεσμα αυτής της Επιτροπής, η υπουργός Baluku χρεώνεται να κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η εργασία. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πότε θα έρθουν, πότε θα φύγουν, ενώ αναμένονται τα εμβόλια, το έχουμε αξιολογήσει ως απειλή για την Πολιτική Προστασία και έχουμε λάβει αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Peleshi.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις του Στρατού έχουν πάρει από το πρωί της Πέμπτης τον έλεγχο του αεροδρομίου «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων.  Από χτες μερικοί ελεγκτές της AlbControl, εταιρίας που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο, δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να εργάζονται λόγω του στρές και άλλων συνθηκών . (Με βάση την σύμβαση τους δεν τους επιτρέπεται να κάνουν απεργία, αλλά μόνο να δηλώνουν ότι δεν μπορεί να εργάζονται λόγω ασθένειας.) Μεταξύ άλλων απαιτούν επιστροφή του μηνιαίου μισθού των 4.400 δολαρίων, τα οποία έλαβαν μέχρι το τέλος του 2019 αντί των 2.490 δολαρίων, που λαμβάνουν τώρα καθώς η κίνηση στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει πέσει στο 57%.  Μαζί τους ενώθηκαν περισσότεροι των 65 ελεγκτών με αποτέλεσμα να διακοπούν όλες οι πτήσεις από και προς τα Τίρανα, μεταξύ των οποίων και η πτήση της Aegean.  Η υπουργός Υποδομών Belinda Balluku, η οποία χαρακτήρισε την πράξη πραξικόπημα και υποκινούμενη από τον πρόεδρο της χώρας Ilir Meta και τον πρώην πρωθυπουργό Sali Berisha, έχει στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα και από χτες βράδυ, 24 από τους ελεγκτές περάσαν από το γραφείο του εισαγγελέα. Ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, καθώς μεταξύ των πτήσεων ήταν και αυτές που φέρνουν τα εμβόλια στη χώρα. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει πιθανότητα οι καταστρεπτικές δυνάμεις, οι τυφλές δυνάμεις, οι δυνάμεις του παρελθόντος να μας σταματήσουν σε αυτήν τη διαδικασία»- δήλωσε ο Rama που τόνισε ότι μπορεί να φέρει ακόμη και από το εξωτερικό ελεγκτές./ibna