Βουλγαρία: Άρχισαν οι διαφωνίες στον συνασπισμό «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα»

Βουλγαρία: Άρχισαν οι διαφωνίες στον συνασπισμό «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα»

Άρχισαν οι διαφωνίες στον συνασπισμό «Σήκω Πάνω! Έξω τα μούτρα», καθώς οι συμπρόεδροι Maya Manolova, Tatjana Doncheva και Nikolay Hadjigenov διαφωνούν για την συμμετοχή του συνασπισμού σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Νωρίτερα σήμερα για τη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση ο Nikolay Hadjigenov δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, για τη οποία είναι απαραίτητες οι ψήφοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP. Εάν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών θέλει να τους υποστηρίξει, δεν μπορούν να απορρίψουν την υποστήριξή του, και θα γινόταν υπουργός, εάν πρέπει να κάνει αυτοθυσία.

Σύμφωνα με τη Μανόλοβα, η ιδέα για συμφωνία με το GERB και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών είναι απολύτως απαράδεκτη και αυτό δεν είναι απόφαση του συνασπισμού. «Παζάρια με τα κόμματα του συστήματος δεν κάνουμε!», είπε η ίδια.

Απαντώντας ο Hadjigenov στην Manolova, ότι μπορεί να μην είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού, είπε ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα η Manolova καθώς δεν έχει δική της κοινοβουλευτική ομάδα.

«Η Maja Manolova δεν έχει ήπιες αντιδράσεις. Αντιδρά πάντα συναισθηματικά παράλογα και σήμερα έκανε το ίδιο πράγμα. Ξέρω ότι αυτό συμβαίνει με αυτήν, αλλά δεν μπορώ ούτε να την εκπαιδεύσω ούτε να την κάνω να σκεφτεί ορθολογικά», δήλωσε ο δικηγόρος Hadjigenov.

Όπως είπε είναι αποφασισμένος ότι πρέπει να σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο σε αυτό το κοινοβούλιο. Ο δικηγόρος Hadjigenov ανέφερε την Ιταλία ως παράδειγμα, όπου υπήρξε μια πρόσφατη κυβερνητική κρίση και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του οικονομολόγου Mario Draghi, πρώην διευθυντή της ΕΚΤ.

«Οι Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στο όνομα ενός κοινού στόχου – δηλαδή να πάρουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορούν να σώσουν την οικονομία τους και να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση. Κάλεσαν τον Mario Draghi, εγκατέλειψαν τις διαφορές τους και ενωμένοι στο όνομα αυτού του κοινού στόχου. Από πέρυσι, ζητάμε μια τέτοια ενοποίηση στο όνομα ενός κοινού στόχου, και αυτός ήταν η τελική πολιτική εξάλειψη του Boyko Borissov και του GERB και η απομάκρυνση του Ivan Gechev από την Εισαγγελία, και την εφαρμογή αλλαγών», δήλωσε ο Hadjigenov.

Είπε επίσης ότι κανείς στη Βουλγαρία δεν έχει μιλήσει σοβαρά για το τι θα γίνει με τα χρήματα που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέχρι σήμερα, το οικονομικό μέρος δεν έχει διατυπωθεί από κανέναν. Τα χρήματα της ΕΕ είναι αρκετά δισεκατομμύρια, αλλά κανείς δεν το διατυπώνει. Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση για αυτό. Δεν υπάρχει εμπόδιο στη διεξαγωγή εκλογών σε τρεις μήνες ή και τρεις ακόμα εκλογές, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Μπορεί να αποτύχουμε, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Η κυβέρνηση του Borissov δεν έδωσε καμία βοήθεια σε κανέναν, αλλά μόνο στους δικούς της ανθρώπους. Η οικονομία στη χώρα μας είναι νεκρή χάρη στις προσπάθειες του Borissov ακόμη και πριν από την επιδημία. Οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη βοήθεια», είπε ο Hadjigenov.

«Η οδυνηρή αλήθεια είναι ότι όσοι μας έχουν εμπιστευτεί και δεν είμαστε μέρος του συστήματος, έχουμε περίπου 90 έδρες στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Υπάρχουν δύο επιλογές – είτε να αποδεχτούμε τις ψήφους του BSP, γιατί χωρίς αυτές το νομοσχέδιο δεν βγαίνει, είτε να συνεχίσουμε με εκλογές μέχρι να γίνουν μπλε, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να επιτύχει την πλειοψηφία, κι αυτό είναι μια χίμαιρα. Πρέπει να σκεφτούμε και να συμπεριφερθούμε ορθολογικά, η πολιτική δεν είναι τσίρκο», τόνισε ο Hadjigenov./ibna