Κύπρος: Το 60% των πολιτών θεωρεί ότι θα χειροτερέψει η οικονομικής τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες

Κύπρος: Το 60% των πολιτών θεωρεί ότι θα χειροτερέψει η οικονομικής τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες

Το 60% των Κυπρίων πολιτών θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες θα χειροτερέψει, σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας Κύπρου. Παρότι πρόκειται για υψηλό ποσοστό, είναι δραστικά μειωμένο από το 89% που καταγράφηκε στις αρχές του έτους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας Κύπρου, το 20% των Κυπρίων θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό είναι μεν χαμηλό, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται από το 2% που καταγράφηκε στην αρχή το έτους. Με βάση την προηγούμενη έρευνα της τράπεζας, το 67% του πληθυσμού ανέμενε επιδείνωση, σημειώθηκε δηλαδή μια πτώση 7%, ενώ τον περασμένο χειμώνα το ποσοστό ήταν 77%.

Όσον αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών, σχεδόν οι μισοί (47%) απαντούν πως δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από την πανδημία. Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, το ποσοστό θεωρείται πολύ υψηλό κάτω από τις συνθήκες, αλλά συνάδει με τη μείωση του ΑΕΠ το 2020, που ήταν από το χαμηλότερα της Ευρώπης. «Η οικονομία είναι κατά τεκμήριο ανθεκτική, αν αναλογιστεί κανείς το εύρος των πιέσεων.

Η ενθάρρυνση των δαπανών σε διαρκή και ημιδιαρκή αγαθά από το μορατόριουμ δόσεων φαίνεται πως έχει συμβάλει ουσιαστικά, ενώ την ίδια ώρα μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών δεν έχουν επηρεαστεί (δημόσιοι υπάλληλοι, εταιρίες λογισμικών, τραπεζικοί υπάλληλοι κτλ). Το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν επηρεαστεί σημειώνει αύξηση 5 μονάδες βάσης σε σχέση με την αρχή του έτους. Στον αντίποδα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί «πολύ», έχουν μειωθεί από 31% σε 26%», αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου.

Με βάση την έρευνα που παρουσίασε η Τράπεζα τον Φεβρουάριο, υπάρχει μικρή σταδιακή βελτίωση και η τάση δεν δείχνει να αντιστρέφεται από τα νέα μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση. Σχεδόν σε όλες τις έρευνες που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να υπάρχει γενικευμένη αδυναμία στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των δόσεων. Επίσης, σε κάθε έρευνα που παρουσιάζεται αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που παρουσιάζει ανθεκτικότητα και δεν έχει επηρεαστεί από τις εντεινόμενες πιέσεις στην οικονομία. Από το 42% τον Ιανουάριο, το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 47%./ibna