Β-Ε: Στο επίκεντρο οι τροπολογίες του εκλογικού νόμου σε διαδικτυακή συνάντηση των πρεσβευτών

Β-Ε: Στο επίκεντρο οι τροπολογίες του εκλογικού νόμου σε διαδικτυακή συνάντηση των πρεσβευτών

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρέσβη Johan Sattler, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ στη Β-Ε Valentin Inzko, Ύπατο Εκπρόσωπο της Διεθνούς Κοινότητας στη Β-Ε, την Πρέσβειρα Kathleen Kavalec, Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, και τον Eric Nelson, Πρέσβη των ΗΠΑ στη Β-Ε.

Στη συνάντηση, οι πρεσβευτές χαιρέτισαν το έργο και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε για τη διεκπεραίωση των Τοπικών Εκλογών το 2020, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε δέχθηκε πολιτικές επιθέσεις, με πολιτικούς ηγέτες να πραγματοποιούν κατακριτέες επιθέσεις σε μεμονωμένα μέλη του θεσμικού οργάνου. Υπάρχουν ακόμη σαφείς προσπάθειες για υπονόμευση της νομιμότητας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε ως θεσμικού οργάνου.

Συζήτησαν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της Β-Ε και το σχηματισμό και την έναρξη λειτουργίας της διυπηρεσιακής ομάδας εργασίας για τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της Β-Ε, δηλαδή τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε στο έργο της.

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε στην εκλογική μεταρρύθμιση είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο ρόλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε στην εκλογική μεταρρύθμιση, ως εκτελεστικού οργάνου, καθώς και δεδομένης της εμπειρίας της στη διοργάνωση και την εφαρμογή εκλογών, μπορεί μόνο να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα των νομοθετικών λύσεων.

Επιπλέον, τονίστηκε στη συνεδρίαση ότι ορατά προβλήματα στο εκλογικό σύστημα δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με το έργο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Β-Ε. Η διαδικασία εκλογικής μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για να φέρει τη Β-Ε πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να παράσχει νέα εργαλεία για την εξάλειψη της απάτης και τη βελτίωση της εκλογικής λειτουργίας.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης σε συγκεκριμένες λύσεις για την τροποποίηση του νόμου όσον αφορά την αλλαγή της σύνθεσης των εκλογικών κέντρων, την ενίσχυση των διατάξεων για τη χρηματοδότηση εκστρατειών και την τροποποίηση των κανονισμών, τη βελτίωση της ακρίβειας και της ταχύτητας καταμέτρησης των ψηφοφόρων, την αύξηση της ακρίβειας του Κεντρικού Μητρώου Ψηφοφόρων και την προσθήκη νομικών διατάξεων που περιλαμβάνουν τεχνολογίες στη διαδικασία του εκλογικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαφάνεια των εκλογών του 2022.

Τα Μέλη της ΚΕΚ της Β-Ε ενημέρωσαν τους πρεσβευτές για το ενεργό έργο του θεσμικού οργάνου για τη δημιουργία προτάσεων για τροποποιήσεις του Εκλογικού Νόμου της Β-Ε, οι οποίες θα προσφερθούν προκειμένου να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος στη Β-Ε και να κλείσει το χάσμα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η πρόταση θα υποβληθεί σε εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, του Γραφείου για τους Κρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), της Επιτροπής της Βενετίας, καθώς και στην ακαδημαϊκή κοινότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στον τομέα των ΜΚΟ και στην κοινωνία των πολιτών Β-Ε, και θα περιέχει λύσεις από τις συστάσεις ODIHR/GRECO, αναφέρει η ΚΕΚ της Β-Ε. /ibna