Μαυροβούνιο: Πορείες διαμαρτυρίας μετά από πρόταση για τροποποιήσεις στο Νόμο περί Ιθαγένειας

Μαυροβούνιο: Πορείες διαμαρτυρίας μετά από πρόταση για τροποποιήσεις στο Νόμο περί Ιθαγένειας

Μια μεγάλη ομάδα εκατοντάδων πολιτών και μελών της Πατριωτικής Συμμαχίας Komitas του Μαυροβουνίου (PKS) συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για τις ανακοινωμένες αλλαγές στον νόμο περί απόκτησης ιθαγένειας. Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από το PKS, αυτές οι αλλαγές θα παρείχαν μαυροβούνια υπηκοότητα σε Ρώσους και Σέρβους πολίτες, εις βάρος των Μαυροβουνίου πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. «Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τους Μαυροβούνιους μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα,» εξήγησε το PKS.

Αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για τις τροποποιήσεις του νόμου αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη, οι πολίτες δεν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους. Φέροντας σημαίες του Μαυροβουνίου, τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια, φωνάζωντας «Δεν είναι η κυβέρνησή μου» και «προδοσία», οι συγκεντρωμένοι πολίτες είπαν ότι δεν θα επέτρεπαν την προγραμματισμένη εκλογική μηχανορραφία. Ομάδα πολιτών κατευθυνόταν από το Nikšić προς την Ποντγκόριτσα για να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία, όταν η αστυνομία εμπόδισε την πορεία τους.

η πρόεδρος της Πατριωτικής Συμμαχίας Komitas του Μαυροβουνίου, Tanja Knežević-Perišić, δήλωσε στην πύλη RTCG ότι, αφού τους σταμάτησαν, οι συγκεντρωμένοι πολίτες μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο Podgorica- Nikšić.

«Θέλαμε να είμαστε μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στις 11, αλλά η αστυνομία μας σταμάτησε στο Bogetići. Σταματήσαμε, δείξαμε τις επιβεβαιώσεις στην υπάρχουσα φόρμα. Ζήτησαν συμβάσεις εργασίας. Ως κόμμα δεν έχουμε τέτοιες. Ούτε τα μεγαλύτερα κόμματα δεν τις έχουν,» δήλωσε η Knežević-Perišić.

Όπως ανέφερε, το PKS θα καταθέσει ποινική καταγγελία εναντίον του «υπουργού που το διέταξε αυτό και εναντίον της αστυνομίας του Nikšić, διότι δεν πρέπει να περιορίσει το κίνημά μας.»

Ένα περιστατικό ξέσπασε κατά τη διάρκεια του μπλόκου, όταν μια ομάδα πολιτών σταμάτησε επίσημο κυβερνητικό όχημα που προσπάθησε να περάσει ανάμεσα από τους διαδηλωτές. Μερικοί από αυτούς ανέβηκαν στο όχημα και έπεσαν όταν άρχισε να κινείται. Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο πλήθος.

 

 

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, η κόρη του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić μετέβαινε στο όχημα.

«Σήμερα, το επίσημο όχημα που μετέφερε την κόρη μου, διαφορετικά ένα άτομο υπό προστασία, δέχτηκε επίθεση. Ως πατέρας, δεν θα ξεχάσω τα δάκρυα και τον φόβο της. Ως πρωθυπουργός, δεν θα επιτρέψω την άγνοια και την ανομία σας! Θα υπάρξει νόμος και τάξη στη χώρα όπως δεν τα έχετε ξαναδεί. Θα το δείτε σύντομα,» δημοσίευσε στο Twitter. /ibna