Κροατία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο AstraZeneca

Κροατία: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš δήλωσε την Πέμπτη ότι, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ, τονίστηκε εκ νέου ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών ζημιών, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανασταλεί η διαδικασία εμβολιασμού.

Υπάρχουν ορισμένες χώρες οι οποίες έχουν εισαγάγει ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο οι περισσότερες υποστηρίζουν τη χρήση του εμβολίου χωρίς περιορισμούς, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων επί του παρόντος, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση αυτού του εμβολίου, δήλωσε ο Beroš πριν από την κυβερνητική συνεδρίαση.

Τόνισε ότι ορισμένες χώρες έχουν θέσει όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca.

Η Γαλλία και το Βέλγιο το χορηγούν σε άτομα άνω των 55 ετών και μια άλλη ομάδα χωρών σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ μόνο η Φινλανδία το χρησιμοποιεί σε άτομα άνω των 65 ετών. Στη Δανία, η προσωρινή αναστολή του φαρμάκου συνεχίζεται.

Ο Beroš υπολόγισε ότι περίπου 25 έως 35% των πολιτών στην Κροατία αρνούνται επί του παρόντος να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

«Ανησυχούμε γι’ αυτό, και σκεφτόμαστε τρόπους για την επίλυσή του, ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και το εν λόγω ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο,» επεσήμανε ο Beroš. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά την είσοδο στην τρίτη φάση και τον εμβολιασμό νεότερων ατόμων.

Προσέθεσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της παραγγελίας εμβολίων Pfizer αναμένεται να φτάσει στην Κροατία.

«Οι HZJZ και HALMED παρακολουθούν στενά την κατάσταση σχετικά με τις παρενέργειες και οποιαδήποτε ύποπτη περίπτωση θα αξιολογηθεί περαιτέρω,» δήλωσε ο Beroš. Αυτό, λέει, ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής άτυπης συνάντησης, όπου τονίστηκε ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός και παράδοση τεχνικών δεδομένων.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην Κροατία είναι επί του παρόντος στο 2,2%, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κροατία, προκύπτει ένας θάνατος. Ο αριθμός των θανάτων 6185 ανθρώπων από την αρχή της πανδημίας είναι εξαιρετικά μεγάλος και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μικρό αριθμό περιπτώσεων όπου εμφανίζονται ανεπιθύμητες παρεενέργειες, υποστήριξε ο Beroš.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προστατεύουμε το έθνος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Εάν κάποιος ηλικιωμένος αρνείται να εμβολιαστεί, θα προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Όλο και περισσότεροι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν,» είπε.

Ο Beroš τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την επίλυση του χρέους προς τους χονδρεμπόρους, έτσι ώστε οι ασθενείς να μην μένουν χωρίς φάρμακα. /ibna