Σλοβενία: Η υπόθεση Kodrič επαναφέρει τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σλοβενία: Η υπόθεση Kodrič επαναφέρει τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εν μέσω εντεινόμενης κριτικής από θεσμικά όργανα της ΕΕ προς τη σλοβενική κυβέρνηση και τον επικεφαλής της Janez Janša για φερόμενες παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και ιδίως της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, νέα προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των σλοβένικων μέσων ενημέρωσης, κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αίτηση εναντίον της Σλοβενίας για φερόμενη παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη ακρόαση. Η υπόθεση αφορά το δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Rok Čeferin, ο οποίος δεν έθεσε εαυτόν εκτός συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως ενημερώθηκε το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων STA από το Γραφείο του Εισαγγελέα.

Η Εισαγγελία δήλωσε ότι είχε λάβει την αίτηση Kodrič εναντίον Σλοβενίας από το ΕΔΑΔ πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, το STA έμαθε από μια ανεπίσημη πηγή ότι το ΕΔΑΔ πρότεινε να επιτευχθεί διακανονισμός ζημιών μεταξύ του κράτους και του ενάγοντα.

Η υπόθεση σχετίζεται με την απόρριψη της αίτησης του Peter Kodrič για έκδοση δικηγορικής άδειας από τον Σλοβενικό Δικηγορικό Σύλλογο το 2014.

Ο Kodrič στράφηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αμφότερους να απορρίπτουν την έφεσή του. Τέλος, άσκησε έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την καταγγελία του τον Νοέμβριο του 2019.

Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους ο Čeferin ενημέρωσε τους συναδέλφους του δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι είχε ακούσια παραλείψει να θέσει εαυτόν εκτός της υπόθεσης Kodrič.

Θα έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί, δεδομένου ότι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου που επρόκειτο να λάβει την απόφαση στην υπόθεση Kodrič το 2014.

Ενώ ο Kodrič παρέπεμψε το θέμα στο ΕΔΑΔ, το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επεξεργαστεί τώρα την αναφορά του εκ νέου, αυτή τη φορά χωρίς να εμπλακεί ο Čeferin.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε επίσης ότι αναθεώρησε παράλληλα τις διαδικασίες εσωτερικής εποπτείας για να αποτρέψει λάθη που σχετίζονται με δικαστική απόρριψη. /ibna