Β-Ε: Περισσότεροι από 100 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19

Β-Ε: Περισσότεροι από 100 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19

Στη σημερινή συνάντηση της Επιχειρησιακής Ομάδας για την Κατάσταση με τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες στο Καντόνι Una-Sana (USC), επιβεβαιώθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες όλοι οι χρήστες των υπηρεσιών του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής “Miral” στο Velika Kladuša υποβλήθηκαν σε έλεγχο για COVID-19, με 135 από αυτούς να έχουν βρεθεί θετικοί.

“Δυστυχώς, αυτές οι πληροφορίες είναι σωστές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι 55 μολυσμένοι μετανάστες έφυγαν από το στρατόπεδο μετά από αυτό και κατευθύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Αποτελεί απαράδεκτη παράλειψη των διεθνών οργανισμών και οργανισμών ασφαλείας που διαχειρίζονται το κέντρο. Επομένως, εμείς απευθύνουμε έκκληση στο Γραφείο του Εισαγγελέα της Καντονικής Εισαγγελίας να ανταποκριθεί σε αυτό το ζήτημα και να εξετάσει τις ευθύνες για μια τέτοια απειλή για την υγεία και την επιδημιολογική κατάσταση στο καντόνι μας,” δήλωσε ο πρωθυπουργός της USC Mustafa Ružnić.

Προσέθεσε ότι ζητήθηκε η βοήθεια των αρμόδιων κρατικών φορέων για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη θεραπεία ατόμων με πιο σοβαρή κλινική εικόνα, δεδομένου του υπερβολικού συνωστισμού στα κέντρα υγείας της πόλης και των δήμων και του Καντονικού Νοσοκομείου στο Biha B.

“Χρειαζόμαστε απλώς βοήθεια για τη θεραπεία μεταναστών και προσφύγων που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, επειδή δεν υπάρχει πλέον καθόλου χωρητικότητα. Ελπίζουμε για επαρκή ανταπόκριση, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε επαρκή βοήθεια σε άτομα με πιθανώς σοβαρή κλινική εικόνα,” είπε ο Ružnić.

Λόγω του αυξημένου αριθμού μολυσμένων χρηστών των υπηρεσιών των κέντρων υποδοχής, ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της επιχειρησιακής ομάδας ότι θα ενισχυθεί η εποπτεία και ο έλεγχος, δηλαδή δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μετανάστες και πρόσφυγες στο Καντόνι Una-Sana.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το απόγευμα ότι 55 μετανάστες απλώς πήδηξαν το φράχτη μετά τον έλεγχο και κατευθύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως φαίνεται, κανείς δεν προσπάθησε καν να τους σταματήσει.

Σε δύο ακόμη στρατόπεδα μεταναστών στις αστικές ζώνες του καντονιού, άλλοι 50 μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό – 45 στο στρατόπεδο Borica και 11 στο στρατόπεδο Sedra, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Καντονίου.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 4.300 μετανάστες σε έξι στρατόπεδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών που διαμένουν σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις είναι άγνωστος.

“Βρίσκονται εν κινήσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν από 1.500 έως και 1.700 τέτοιοι μετανάστες. Ο συνολικός αριθμός στη Β-Ε είναι 6.000,” δήλωσε ο Mirsad Buzar, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. /ibna