Ρουμανία: Αυξάνεται η επιθυμία των Μολδαβών για ένωση με την Ρουμανία

Ρουμανία: Αυξάνεται η επιθυμία των Μολδαβών για ένωση με την Ρουμανία

Σημαντική αύξηση -έως το επίπεδο του 44%- των πολιτών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που επιθυμούν την ένωση με τη Ρουμανία, καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας η εταιρεία iData. Εκτιμάται ότι στη μεγάλη αύξηση του ποσοστού συνετέλεσαν η σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια και τα 72.000 εμβόλια που έστειλε η Ρουμανία στο Κισινάου. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο ο δείκτης ήταν 37,5% και τον Μάρτιο έφτασε στο 43,9%.

Και ενώ η βοήθεια που πρόσφερε το Βουκουρέστι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη Ρουμανία στο Κισινάου, η έλλειψη δράσης εκ μέρους της Μόσχας για προσφορά βοήθειας προς τη Δημοκρατία της Μολδαβίας τον καιρό της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση της οποίας ηγείται η Μόσχα να μειωθεί από το 48% τον Ιανουάριο σε 40,9%.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Μολδαβοί επιθυμούν να εμβολιαστούν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (35,4%), ενώ το εμβόλιο της Pfizer έρχεται δεύτερο με 18,9%.

Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα 27,4% των Μολδαβών δηλώσουν σύμφωνοι.

Από τους πολιτικούς, περισσότερο εμπιστεύονται τη φιλοευρωπαία Πρόεδρο Maia Sandu (31,2%), ενώ ο φιλορώσος πρώην Πρόεδρος Igor Dodon αποσπά ένα 23,5% και ακολουθούν ο Ilan Șor με 4%, ο Renato Usatîi με 3% και ο Vladimir Voronin με 2,2%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-31 Μαρτίου, σε δείγμα 1.314 ατόμων, με περιθώριο λάθους 2,5%.

Grosu: Τον Ιούλιο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές στη Μολδαβία

Ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος PAS, Igor Grosu, τον οποίο η Πρόεδρος Maia Sandu πρότεινε για το πρωθυπουργικό αξίωμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο G4Media, ότι οι πρόωρες εκλογές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον μήνα Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά στην επίλυση της κρίσης στην Υπερδνειστερία, ο ηγέτης του PAS πιστεύει ότι μέρος του οπλοστασίου που βρίσκεται εκεί θα πρέπει να απομακρυνθεί και ένα άλλο μέρος θα μπορούσε να παραμείνει εκεί.

Επίσης τόνισε ότι η πείρα που απέκτησε η Ρουμανία στον τομέα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και την κάθαρση στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων θα ήταν πολύτιμη για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας./ibna