Κροατία: Συνελήφθη εκ νέου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Janaf

Κροατία: Συνελήφθη εκ νέου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Janaf

Ο Dragan Kovačević, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας αγωγών πετρελαίου Janaf και ύποπτος για την υπόθεση διαφθοράς στην Janaf, συνελήφθη ξανά την Τετάρτη μαζί με άλλους τρεις ύποπτους για αποδοχή δωροδοκίας για τον καθορισμό θέσεων εργασίας, αναφέρει πηγή που σχετίζεται με έρευνα στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η εγκληματική έρευνα που διενήργησε το αστυνομικό τμήμα πάταξης της διαφθοράς PNUSKOK σε συνεργασία με το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς USKOK ήταν σε εξέλιξη.

«Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί για διαφθορά. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες,» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την απελευθέρωσή του από μια τρίμηνη ανακριτική κράτηση, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της JANAF Dragan Kovačević είπε ότι δεν είχε κλέψει «ούτε δεκάρα» και ότι θα αποδείξει την αθωότητά του στο δικαστήριο.

Ο Kovačević είπε στη συνέχεια ότι το ένα εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στο γκαράζ του ήταν τα χρήματα των επιχειρηματικών του εταίρων που προορίζονταν για την αγορά 250 εκταρίων γης στη Σλαβονία.

Μιλώντας για τη λέσχη του στην οδό Slovenska του Ζάγκρεμπ, όπου πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες είναι θαμώνες, ο Kovačević είπε ότι δεν ήταν λέσχη αλλά μια ένωση που ονομάζεται «Slavonska ravnica» (σλαβονική πεδιάδα), όπου συνήθιζαν να μαζεύονται άνθρωποι που προέρχονται από τη Σλαβονία.

Το USKOK υποπτεύεται ότι ο Kovačević έλαβε δωροδοκία από τον Krešo Petek, ιδιοκτήτη της εταιρείας Elektro Petek και κύριο ύποπτο, ο οποίος φέρεται να δωροδόκησε τον πρώην δήμαρχο της Velika Gorica και πρώην βουλευτή της Δημοκρατίας της Κροατίας Dražen Barišić, καθώς και τον πρώην βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην δήμαρχο της Nova Gradiška, Vinko Grgić, έτσι ώστε η εταιρεία του να μπορεί να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας αξίας εκατομμυρίων.

Το USKOK ξεκίνησε έρευνα για 14 άτομα που κατηγορούνται για επιρροή, δωροδοκία, παράνομη εύνοια, κατάχρηση εξουσίας, καθώς και βοήθεια και συνέργεια στα εν λόγω εγκλήματα.

Σε εκτεταμένη έρευνα, ο Kovačević κατηγορείται επιπλέον ότι πληροφορήθηκε ότι θα συνελήφθη και εκμεταλλεύθηκε αυτήν την προηγούμενη ειδοποίηση για να κρύψει 4,5 εκατομμύρια kuna στο σπίτι του Goran Puklin, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα είναι δικά του. Αφού ο Puklin συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, η σύζυγός του Mirela Alerić Puklin ζήτησε να απομακρυνθεί από τη θέση της αναπληρώτριας κρατικής εισαγγελέος. /ibna