Σλοβενία: Το τρίο της Προεδρίας της ΕΕ συζήτησε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας

Σλοβενία: Το τρίο της Προεδρίας της ΕΕ συζήτησε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας

Στο πλαίσιο των τρίο της Προεδρίας της ΕΕ, οι υπουργοί Άμυνας της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας συζήτησαν διάφορα θέματα ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας Στρατηγικής Πυξίδας, της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, της στρατιωτικής κινητικότητας και της υποστήριξης του μπλοκ για τις προσπάθειες σταθεροποίησης στη Μοζαμβίκη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας.

Οι Matej Tonin, Joao Gomes Cravinho και Annegret Kramp-Karrenbauer αντάλλαξαν σε εξ αποστάσεως συνάντηση απόψεις σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα, μια διαδικασία που στοχεύει στη σύνδεση στρατηγικών και λειτουργικών επιπέδων για την επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Tonin τόνισε ότι, ως το πιο σημαντικό πολιτικό έγγραφο που καθοδηγεί την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η Στρατηγική Πυξίδα θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ στη Σλοβενία κατά ​​το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μετά από ανάλυση κινδύνου, τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν τώρα τρόπους καθορισμού πιο συγκεκριμένων στόχων και συστάσεων και για τους τέσσερις πυλώνες της πυξίδας: διαχείριση κρίσεων, ανθεκτικότητα, ανάπτυξη ικανοτήτων και εταιρικές σχέσεις.

Ο Tonin είπε ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα αναδειχθεί ως μια ακόμη προτεραιότητα της Προεδρίας της Σλοβενίας στην ΕΕ, ιδίως στις υβριδικές απειλές, την τεχνολογική ανάπτυξη και τις προσπάθειες να καταστούν οι κρίσιμες υποδομές πιο ανθεκτικές.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι μια ισχυρότερη ΕΕ συνεπάγεται ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, και σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη των οργανώσεων να αποφεύγουν την αντιγραφή και να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων σε εθνικό επίπεδο, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Συμφώνησαν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμβαθύνουν τις σχέσεις σε θεσμικό επίπεδο με την ανταλλαγή πληροφοριών και μέσω συγκεκριμένων έργων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους βελτίωσης της στρατιωτικής κινητικότητας, ο ρόλος της οποίας τονίστηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μοζαμβίκη, όπου καταγράφονται επιθέσεις από ισλαμικές ομάδες από το 2017, η ΕΕ έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της σε πολιτικό επίπεδο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει πτυχές της κρίσης που σχετίζονται με την ασφάλεια, καθώς και ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές πτυχές. /ibna