Τουρκία: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αξιολογήθηκαν διεξοδικά σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με τον Kalin   

Τουρκία: Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αξιολογήθηκαν διεξοδικά σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με τον Kalin   

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας İbrahim Kalın ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Erdoğan δέχθηκε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel στο Προεδρικό Συγκρότημα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα γενικά θετικό κλίμα, δήλωσε ο Kalın.

Σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον Charles Michel και Ursula von der Leyen, ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ibrahim Kalın είπε ότι «Η συνάντηση του Προέδρου μας Recep Tayyip Erdoğan με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel διεξήχθη σε γενικά θετικό κλίμα και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αξιολογήθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Πρόσθεσε δε πως «Ο Πρόεδρος μας παρουσίασε την προοπτική της Τουρκίας για το μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ, δηλώνοντας ότι η πλήρης ένταξη συνιστά τον απώτερο στόχο της διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει τη θετική ατζέντα, εστιάζοντας στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας για τη μετανάστευση, στην επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, στις διαπροσωπικές επαφές και στις πολιτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου. Αναφέρθηκε ότι η ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα συμβάλει τόσο στη σταθερότητα της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης. Τονίζοντας ότι το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με αίσθηση κοινής ευθύνης, η συνάντηση μας υπενθύμισε την αστάθεια που δημιουργήθηκε από ένα νέο κύμα προσφύγων στην περιοχή και την ανάγκη για άμεση επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη μετανάστευση ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση».

Ο Ibrahim Kalın είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός και κοινός αγώνας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές ομάδες όπως το Daesh, το PKK / YPG και η FETÖ προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις διαδικασίες εμβολιασμού και οι πιθανοί τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο καταπολέμησης της επιδημίας Covid-19.

«Τονίστηκε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ να παράγουν βιώσιμες λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις, και συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, του Καραμπάχ και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώθηκε πως η Διάσκεψη για τη Μεσόγειο που πρότεινε ο Πρόεδρός μας θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης. Έχει καταστεί σαφές ότι όλοι πρέπει να σέβονται τη νομική διαδικασία σχετικά με τις υπό εξέλιξη υποθέσεις στην Τουρκία. Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης η σημασία του να μην επιτραπεί σε ορισμένα κράτη μέλη να ‘καταστήσουν αιχμάλωτες’ τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Όσον αφορά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει αναφερθεί σε διάφορα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος μας διευκρίνισε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι «η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ο αγώνας ενάντια σε όλες τις μορφές αυτής της βίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα». Αναφέρθηκε ότι θα ενισχυθούν οι νομικοί μηχανισμοί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας και θα επιτευχθούν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»./ibna