Βόρεια Μακεδονία: Η Halkbank AD Skopje αύξησε το κεφάλαιο της με επιπλέον 20 εκ. ευρώ

Βόρεια Μακεδονία: Η Halkbank AD Skopje αύξησε το κεφάλαιο της με επιπλέον 20 εκ. ευρώ

Η “Halkbank AD Skopje” στη Βόρεια Μακεδονία αύξησε το κεφάλαιό της με επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η “Halkbank AS Turkey” ως κύριος μέτοχος της “Halkbank AD Skopje” στηρίζει με σχετική της απόφαση μετά από έκτακτη συνέλευση στις 26 Μαρτίου την εγκεκριμένη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Βασικός στόχος αυτής της ανακεφαλαιοποίησης είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η ενίσχυση του τραπεζικού της κεφαλαίου και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, κατά την οποία υπάρχει ανάγκη.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και την περσινή χρονιά με την έναρξη της κρίσης που προκλήθηκε από τον Covid-19 η “Halkbank AS Turkey” ανταποκρίθηκε άμεσα στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με ανακεφαλαιοποίηση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επέτρεψε στην “Halkbank AD Skopje” να ανταπεξέλθει στα έκτακτα μέτρα που αφορούσαν στη χώρα και στους πολίτες – στην πρόωρη αποπληρωμή του φόρου επί των κερδών για το 2020, στην καθυστέρηση πληρωμής των υποχρεώσεων των πολιτών και της οικονομίας και στον αυξημένο δανεισμό.

Την περσινή χρονιά τα συνολικά δάνεια που χορηγήθηκαν από τη Halkbank σημείωσαν αύξηση κατά 14,1% σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, ήτοι σε απόλυτα νούμερα η αύξηση του δανεισμού ήταν περίπου 101,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 18,63%.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι που η “Halkbank AD Skopje” από τη στιγμή της εισόδου της στον τραπεζικό τομέα στη Βόρεια Μακεδονία το 2011 είναι κάθε χρόνο η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τράπεζα στη χώρα. Στοχεύαμε να δημιουργήσουμε μία σταθερή τράπεζα, η οποία θα είναι πάντα η πρώτη επιλογή στον τομέα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υποκαταστημάτων μας, τον αριθμό των εργαζομένων και εισάγοντας νέες και καινοτόμες υπηρεσίες βάσει των αναγκών των πελατών, είμαστε δε περήφανοι που το πετύχαμε. Αυτά τα δέκα χρόνια τονώσαμε την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, αναπτύξαμε μία σταθερή τράπεζα από πλευράς κεφαλαίου. Διασφαλίσαμε βιώσιμη και υγιή μεγέθυνση της τράπεζας στη χώρα. Χάρη στην εμπειρία της τράπεζάς μας θα αυξήσουμε τη στήριξή μας και την προσεχή περίοδο», δήλωσε ο Osman Arslan, επικεφαλής Εκτελεστικός Διευθυντής της “Halkbank AS Turkey”.

Στην ανωτέρω ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η “Halkbank AD Skopje” είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην αγορά βάσει του ενεργητικού της. Η τράπεζα χάρη στην επιτυχή λειτουργία της έκλεισε το 2020 με ενεργητικό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ήτοι με μεγέθυνση 14% σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους, εκ των οποίων 140 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν ίδια κεφάλαια.

«Η στήριξη που σταθερά έχουμε από τη μητρική μας τράπεζα σημαίνει πολλά για τη “Halkbank AD Skopje” και επιτρέπει την υλοποίηση όλων των σχεδίων και δραστηριοτήτων μας. Με την αύξηση του κεφαλαίου θα έχουμε τη δυνατότητα, όπως μέχρι σήμερα, να ανταποκριθούμε εγκαίρως και κατάλληλα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε αυτή την απαιτητική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα», σημείωσε ο Bilal Sujubashi, επικεφαλής Εκτελεστικός Διευθυντής της “Halkbank AD Skopje”.

«Η “Halkbank AD Skopje”, η οποία φέτος γιορτάζει 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αρκετές φορές με τη στήριξη του μοναδικού της μετόχου, τη “Halkbank AS Turkey”. Αυτά τα κεφάλαια μαζί με τα κέρδη της τράπεζας, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν διανεμηθεί, αλλά επανεπενδύονται εδώ και παραμένουν στη χώρα, αποτελούν σημαντική στήριξη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων “MIA”./ibna