Κοινή επιτροπή Λιβύης, Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Λιβύης από τον Μητσοτάκη

Κοινή επιτροπή Λιβύης, Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Λιβύης από τον Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Abdul Hamid Dabaiba, δέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε στα κεντρικά γραφεία του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Λιβύης, οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις οικονομικές και εμπορικές πτυχές και την ενεργοποίηση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών αλλά και άλλων, στους τομείς της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σημερινές συναντήσεις προγραμματίζονται να συμβάλουν στην επανέναρξη της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και της ασφάλειας, ανοίγοντας παράλληλα, μεγάλους ορίζοντες για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Η ιστοσελίδα afrigatenews.net αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Abdul Hamid Dabaiba, δήλωσε ότι «επιβεβαιώνουμε την σημασία της διατήρησης των δικαιωμάτων της Λιβύης, της Ελλάδας και της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε κοινές επιτροπές για να συζητήσουμε τα θαλάσσια σύνορα με την  Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Abdul Hamid Dabaiba επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει σχέσεις με όλες τις χώρες, ιδίως τις γειτονικές, προσθέτοντας ότι επιδιώκει πρώτα το συμφέρον της Λιβύης και μελετά όλες τις συμφωνίες σύμφωνα με τα συμφέροντά της χώρας.

Ο Dabaiba εξέφρασε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τις προσπάθειές του να διευρύνει τις σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα.

«Συζητήσαμε με την ελληνική πλευρά το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, την παρουσίαση θεωρήσεων και το άνοιγμα του φακέλου υγείας και προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα» σημείωσε ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε την επανεκκίνηση των Ελληνολιβυκών σχέσεων με ορόσημο το άνοιγμα της Ελληνικής Πρεσβείας. Τόνισε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο.

«Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΟΗΕ, η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο. Είναι καιρός, νομίζω, να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης».

«Θέλω, επίσης, να είμαι απολύτως σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο Πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Charles Michel, στην επίσκεψή του στη φίλη χώρα σας, ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε και στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αυτή Λιβύη και την Κυβέρνησή της. Υπογράμμισε δε την ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi, πως η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την Πρεσβεία της Τριπόλεως ενώ σύντομα θα προχωρήσει και σε άλλη μια κίνηση, αμέσως μόλις και οι τελευταίες διευθετήσεις οριστικοποιηθούν: στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών./ibna