Michel: Ναι στην επωφελή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας αλλά και προάσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών

Michel: Ναι στην επωφελή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας αλλά και προάσπιση των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών

Σήμερα είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Erdogan για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Συνεχίζοντας ο Michel είπε ότι «στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία».

«Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος του ΕΣ, χαιρέτισε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Charles Michel είπε ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης. Ως ενεργός παρατηρητής, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια αποκλιμάκωση. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί».

Στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος σημείωσε ότι είπε στον Πρόεδρο Erdogan ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, βάσει τριών πυλώνων: οικονομική συνεργασία, μετανάστευση και επαφές μεταξύ ανθρώπων και κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη. Και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αδράξει αυτό το παράθυρο ευκαιριών».

Αναλύοντας το ο Charles Michel είπε ότι «η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η οικονομική συνεργασία θα εξεταστεί σε διάφορους τομείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε επίσης διαλόγους υψηλού επιπέδου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως περιφερειακά θέματα, δημόσια υγεία, κλίμα και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και θα διερευνήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα».

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Michel είπε ότι «εκτιμούμε τη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων από την Τουρκία και συμφωνούμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τη χρηματοδότηση Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Αναφερόμενος στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «με τον Πρόεδρο Erdogan μοιραστήκαμε τις βαθιές μας ανησυχίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ως προς αυτό, ιδίως σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και τη στόχευση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης».

Αναφερόμενος στην απόσυρση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών είπε έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη. «Σήμερα το πρωί, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση για αυτά τα θέματα με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και των Γυναικών του ΟΗΕ. Ο διάλογος για αυτά τα θέματα παραμένει ουσιαστικό μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας» σημείωσε ο Michel.

Όπως τόνισε ο Charles Michel με τον Τούρκο Πρόεδρο «συζητήσαμε επίσης θέματα περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής. Οι διαφορές παραμένουν αλλά εμφανίζονται νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα, ειδικά στη Λιβύη, την οποία επισκέφθηκα την περασμένη Κυριακή. Έχουμε ένα κρίσιμο μήνυμα σχετικά με αυτό: όλοι οι ξένοι μαχητές και τα στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης».

Συνοψίζοντας ο Charles Michel δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών και να προωθήσουμε τις αξίες μας.

Επεκτείνουμε το χέρι μας με την προοδευτική ατζέντα μας. Και εναπόκειται στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία με σταθερό και βιώσιμο τρόπο. Από την πλευρά της, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο»./ibna