Β-Ε: Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων απαγόρευσης μετά το κρατικό ναυάγιο στην αγορά εμβολίων

Β-Ε: Διαμαρτυρίες κατά των μέτρων απαγόρευσης μετά το κρατικό ναυάγιο στην αγορά εμβολίων

Μετά τη συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ιδιοκτητών καφετεριών, εστιατορίων, κομμωτηρίων και γυμναστηρίων τη Δευτέρα στη Μπάνια Λούκα για να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πολίτες του Σεράγεβο συγκεντρώθηκαν την Τρίτη καλώντας τις κρατικές αρχές να παραιτηθούν και να αφήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε «κάποιον που θα κάνει τη δουλειά καλύτερα από αυτούς.»

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η συγκέντρωση στη Μπάνια Λούκα πραγματοποιήθηκε αφού η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις τους κατά την περίοδο του lockdown. Η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα καφετεριών χωρίς, ωστόσο, να δίνει το πράσινο φως για σερβίρισμα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ πολλές άλλες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές. Αυτή τη φορά, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές σε αντίθεση με την πρώτη πορεία, όταν υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η διαμαρτυρία στο Σεράγεβο ήταν κάπως διαφορετική, καθώς οι συμμετέχοντες ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας Β-Ε σε επίπεδο οντότητας και του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε σε κρατικό επίπεδο. Η Maja Gasal-Vražalica, μία από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι μετά από ενάμισι χρόνο πανδημίας, οι αρχές εξακολουθούν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν εμβόλια, τονίζοντας ότι εάν είναι ανίκανοι να κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να απομακρυνθούν.

«Γιατί οι παραιτήσεις – σε ενάμισι χρόνο, ίσως λίγο λιγότερο, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν ένα εμβόλιο για τη Β-Ε. Πρέπει να απομακρυνθούν, υπάρχει κάποιος που θα είναι υπεύθυνος, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους πολίτες της Β-Ε,» δήλωσε στο Ν1.

«Χθες, ο υπουργός (Vjekoslav) Mandić, ο υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη στην Ομοσπονδία της Β-Ε, είπε ότι προσπάθησε, ‘αλλά, ξέρετε, δεν τα κατάφερα.’ Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, τότε φύγετε. Δεν μπορείτε να είστε παράδειγμα για τους πολίτες αυτής της χώρας επικοινωνώντας με τους πολίτες μόνο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σηκώνοντας τα μανίκια σας για να είστε οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο,» δήλωσε η Gasal-Vražalica.

Όπως μεταδίδει το Ν1, οι κάτοικοι του Σεράγεβο έχουν μπλοκάρει τον κεντρικό δρόμο κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Β-Ε ως μέρος της διαμαρτυρίας «Πάλεψε για τη Ζωή». Τα συνθήματά τους ήταν «Κερδίστε το μισθό σας», «Υποχρεωτικός έλεγχος PCR για όσους εισέρχονται στη Β-Ε», «Ως εδώ», «Πώς κοιμάστε τα βράδια» και ούτω καθεξής.

Μια μεγάλη ομάδα κατοίκων του Σεράγεβο πραγματοποίησε πορεία καθώς μια συνοδεία οχημάτων τους ακολούθησε. Πραγματοποίησαν μια σύντομη στάση μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Β-Ε, ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης FBiH.

Εκείνοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο της οντότητας της Ομοσπονδίας φώναζαν «δολοφόνοι, δολοφόνοι».

Μόλις τις τελευταίες 24 ώρες, 99 πολίτες της Β-Ε πέθαναν και περισσότεροι από 1000 μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό. Δεν πραγματοποιείται μαζικός εμβολιασμός αυτή τη στιγμή, καθώς οι αρχές του κράτους και της οντότητας δεν έχουν καταφέρει να αγοράσουν επαρκή ποσότητα εμβολίων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περίπου 8.000 πολίτες της Β-Ε εμβολιάστηκαν στη Σερβία σε ένα μόνο σαββατοκύριακο. /ibna