Μαυροβούνιο: Διχάζει τη χώρα η απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον Υπουργό Leposavić

Μαυροβούνιο: Διχάζει τη χώρα η απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον Υπουργό Leposavić

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) είναι ενήμερη σχετικά με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić να απομακρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων Vladimir Leposavić, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά του για τη Σρεμπρένιτσα, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Ana Pisonero Hernandez στο σταθμό Pobjeda της Ποντγκόριτσα.

Επανέλαβε ότι η ΕΕ απορρίπτει και καταδικάζει κάθε άρνηση, σχετικοποίηση ή παρερμηνεία της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, και ως τέτοιες αποτελούν βασικά στοιχεία της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, καθορίζοντας το συνολικό ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για το Μαυροβούνιο,» δήλωσε η Pisonero.

Χθες, σε έκτακτο διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Krivokapić ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του Leposavić μετά τα σχόλιά του μέσω των οποίων σχετικοποιούσε τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Η διαδικασία απόλυσης προβλέπει ψηφοφορία στη Συνέλευση. Ένα τμήμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας του DF, συγκεκριμένα το SNP και η Prava Crna Gora, ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν την απόλυση του Leposavić, ενώ οι Δημοκρατικοί δήλωσαν με τη σειρά τους ότι δε θα στήριζαν την απόφαση συντασσόμενοι με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών και χωρίς συμφωνίες με εταίρους του συνασπισμού.

Σε πολλές πόλεις του Μαυροβουνίου, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις πολιτών για να εκφράσουν τη στήριξη ή τη διαφωνία τους με την απόφαση του πρωθυπουργού . Ορισμένοι πολίτες, κυρίως Σέρβοι, κάλεσαν τον Krivokapić να ανακαλέσει την απόφαση για την απόλυση του. Μεταξύ αυτών ήταν εκείνοι που έφεραν πανό που αρνούνται ανοιχτά τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα. Στην Ποντγκόριτσα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο με σερβικές σημαίες, τραγουδώντας τραγούδια για το Κοσσυφοπέδιο και φωνάζοντας ότι «δεν υπήρχε γενοκτονία» στη Σρεμπρένιτσα. Το συγκεντρωμένο πλήθος εξαπέλυσε επίσης προσβολές στον Πρόεδρο της Συνέλευσης Aleksa Bečić, δηλώνοντας ότι «πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο.»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται ούτε χαίρεται με όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο, καθώς ήλπιζε ότι οι σχέσεις με την Ποντγκόριτσα θα ήταν τουλάχιστον ελαφρώς διαφορετικές.

«Δεν με εκπλήσσει. Δεν είμαι ενθουσιασμένος με όλες τις κινήσεις των νέων αρχών του Μαυροβουνίου. Είναι πιο σημαντικό για αυτούς να ενθουσιάζεται το State Department και οι Βρυξέλλες παρά το Βελιγράδι. Αυτή είναι η επιλογή τους, δεν θα παρέμβω στις εσωτερικές τους υποθέσεις,» δήλωσε ο Vučić.

Προσέθεσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να βοηθά το σερβικό λαό, καθώς και τις σερβικές ενώσεις και οργανώσεις στο Μαυροβούνιο. /ibna