Κροατία: Κάλεσμα ΟΗΕ να σταματήσει η επαναπροώθηση μεταναστών από την Αστυνομία

Κροατία: Κάλεσμα ΟΗΕ να σταματήσει η επαναπροώθηση μεταναστών από την Αστυνομία

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία της Κροατίας συνεχίζει να επαναπροωθεί μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Β-Ε ζήτησε επείγουσα δράση για τον τερματισμό των βίαιων επαναπροωθήσεων και των συλλογικών απελάσεων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, στα σύνορα της Κροατίας με τη Β-Ε.

Σύμφωνα με έκθεση, στις 2 Απριλίου 2021, ομάδες του ΟΗΕ και των ΜΚΟ εντόπισαν μια ομάδα 50 ανδρών που περπατούσαν κοντά στο επίσημο σημείο διέλευσης με την Κροατία προς την πόλη Bihać στο καντόνι Una-Sana. Οι άντρες ήταν εμφανώς εξαντλημένοι, χρειάζονταν ρούχα και παπούτσια, και είχαν πληγές στο σώμα τους. Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ παρέσχεσαν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια και είδη υγιεινής, ενώ ιατρικές ομάδες των ΜΚΟ προσέφεραν επείγουσα ιατρική βοήθεια σε 25 από αυτούς.

Οι άνδρες δήλωσαν ότι κατά τη διέλευση των συνόρων είχαν απωλέσει τα προσωπικά τους αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των χρημάτων τους, και ξυλοκοπήθηκαν με ξύλινα ραβδιά και επιστράφηκαν βίαια στο έδαφος της Β-Ε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα αντιδρά σε παρόμοια περιστατικά. Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές της Κροατίας δέχτηκαν πυρά όταν αρκετοί μετανάστες επαναπροωθήθηκαν πίσω στη Β-Ε φέροντας τραύματα. Είπαν ότι η αστυνομία τους είχε αναχαιτίσει, ξυλοκοπήθηκαν και έπρεπε να παραδώσουν όλα τα υπάρχοντά τους στους αξιωματικούς. Οι τότε φωτογραφίες δείχνουν τους μετανάστες να φέρουν τραύματα σε σχήμα σταυρού στο κεφάλι τους.

Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι οι επαναπροωθήσεις και οι συλλογικές απελάσεις απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καταδικάζοντας αυστηρότατα τη χρήση βίας κατά των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σε οποιοδήποτε σύνορο. «Προτρέπουμε τα ενδιαφερόμενα κράτη να διερευνήσουν το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου και να επιβληθούν οι κατάλληλες κυρώσεις σε όλους τους δράστες.»

Αυτή η ανησυχητική και επαναλαμβανόμενη κατάσταση ρίχνει φως στην ανάγκη βελτίωσης της πολιτικής και διακυβέρνησης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αλλά και για την εφαρμογή ανθρωπιστικών και ολοκληρωμένων πρακτικών που βασίζονται στα δικαιώματα, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα τελευταία χρόνια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των μικτών μεταναστευτικών κινημάτων, με πάνω από 70.000 άτομα να έχουν εισέλθει στη χώρα από το 2017 και με πάνω από 4.000 άτομα να διαμένουν σήμερα στις επίσημες εγκαταστάσεις υποδοχής. Παράλληλα, περίπου 1700 άτομα διαμένουν εκτός αυτών των εγκαταστάσεων. Κατά παράβαση της απαγόρευσης της συλλογικής απέλασης, έχουν αναφερθεί τακτικά επαναπροωθήσεις μεταναστών που εξέρχονται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά. Το 2020, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την «επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη δυσανάλογη χρήση βίας κατά των μεταναστών σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης.» /ibna