Τα σλοβενικά σπα καταγράφουν απώλειες εν μέσω πανδημίας

Τα σλοβενικά σπα καταγράφουν απώλειες εν μέσω πανδημίας

Τα θέρετρα σπα της Σλοβενίας υπέστησαν τεράστιες απώλειες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να παραμένουν δυσμενείς. Σύμφωνα με σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, τα θέρετρα σπα ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει αυτόν τον τομέα στον μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας.

Τα θέρετρα σπα έκλεισαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την άνοιξη του 2020, ενώ κατέβασαν και πάλι ρολά τον Οκτώβριο παραμένοντας κλειστά έως σήμερα, καθώς εξακολουθούν να μη δέχονται πελάτες. Μόνο ασθενείς που μεταφέρονται για αποκατάσταση γίνονται δεκτοί.

Η Thermana Laško δήλωσε στο Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων STA ότι τα καθαρά της έσοδα μειώθηκαν κατά 31% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας μόνο το 49% της χωρητικότητας. Το 9% των εσόδων προήλθε από κουπόνια τουρισμού.

Η εταιρεία έλαβε κρατική ενίσχυση, ωστόσο η μείωση των εσόδων παρέμεινε σημαντική, λέει η εταιρεία. Τα σχέδιά της υπερβαίνουν τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τους περιορισμούς που θα παραμείνουν σε ισχύ.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει 11 υπαλλήλους και χάνει προσωπικό λόγω παραιτήσεων, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

Η Thermana πιστεύει ότι η νομοθεσία την οποία προετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομίας για να βοηθήσει τη βιομηχανία να ανακάμψει μετά την πανδημία θα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου ο τομέας να έχει την ευκαιρία να επιβιώσει σε μια εποχή που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφέρει έσοδα.

Η Terme Olimia δήλωσε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 93% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση.

Η εταιρεία βρισκόταν σε ανοδική πορεία στην αρχή της πανδημίας και κατάφερε να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου lockdown. Η Terme Olimija είναι πεπεισμένη ότι θα είναι σε θέση να προσελκύσει επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να επιβιώσει όλη τη χρονιά.

Η εταιρεία, αναφέρει το STA, δεν απέλυσε προσωπικό, καθώς πριν από χρόνια αντιμετώπιζε έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις ικανότητές της να αγγίζουν τα όριά τους. Τώρα, θέλει να αποφύγει την επανάληψη αυτού του σεναρίου στο μέλλον, και σε αυτό το πλαίσιο προέβη ακόμη και σε προσλήψεις κάποιου βασικού προσωπικού που χρειαζόταν.

Τα κρατικά μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα, ιδίως το σύστημα κουπονιών για τον τουρισμό, το σύστημα επιδοτήσεων και τα κεφάλαια που κάλυψαν εν μέρει τα πάγια έξοδα της εταιρείας. Ελπίζουν να επωφεληθούν ξανά από το πρόγραμμα κουπονιών φέτος, καθώς πολλοί δεν έχουν εξαργυρώσει τα κουπόνια τους.

Παράλληλα, η Terme Zreče δήλωσε ότι κατέγραψε μείωση εσόδων κατά 70% το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία δεν έχει απολύσει μέχρι τώρα προσωπικό, ωστόσο αποφάσισε να μην παρατείνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για να αποφευχθούν οι απολύσεις, το θέρετρο βασίζεται σε κυβερνητικά μέτρα και χαιρέτισε τη νομοθεσία που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση.

Η Terme Krka είπε επίσης ότι δεν έχει απολύσει υπαλλήλους, ελπίζοντας ότι η σταδιακή ανάπτυξη θα επιστρέψει μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Terme Topolšica δήλωσε ότι υπέστη συρρίκνωση εσόδων κατά 70% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο διευθυντής, Bojan Trifković, πιστεύει ότι ο τομέας θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει, αναμένοντας η εταιρεία να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 σε πέντε χρόνια.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να απολύσει μέρος του προσωπικού της, αν και σκοπεύει να προσλάβει ξανά φέτος. Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα, ο Trifković εξέφρασε την πίστη του ότι η κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει τον τομέα.

Η Sava Hotels & Resorts σημείωσε μείωση εσόδων που ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος δεν προσέλαβε προσωρινή ενίσχυση και δεν επέκτεινε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο όμιλος χαιρέτισε την προγραμματισμένη τουριστική νομοθεσία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο τομέας θα υποστεί σημαντική ζημία και η νομοθεσία κρίνεται απαραίτητη για να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα, ανέφερε ο Όμιλος. /ibna