Βουλγαρία: Έξι κόμματα εισέρχονται στην Εθνοσυνέλευση

Βουλγαρία: Έξι κόμματα εισέρχονται στην Εθνοσυνέλευση

Στην 45η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση εισέρχονται 6 κόμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 98,93% των επεξεργασμένων εκλογικών πρωτοκόλλων από την Επιχείρηση «Πληροφοριακή εξυπηρέτηση».

Στην πρώτη θέση είναι ο συνασπισμός GERB/SDS με 26,1%, ακολουθούν το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» με 17,7%, ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Βουλγαρικού Κόμματος (BSP) για τη Βουλγαρία με 15%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) με 10,3%, η Δημοκρατική Βουλγαρία με 9,5% και το «Σήκω Επάνω! Έξω τα μούτρα» με 4,7%.

Εκτός της Εθνοσυνέλευσης μένει το VMRO του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Borissov και Υπουργού Άμυνας Krasimir Karakachanov με 3,7% καθώς δεν περνά το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή.

Δεν υποστηρίζουν κανέναν σημείωσαν στα ψηφοδέλτια τους 47 449 άτομα. Στα αποτελέσματα από το εξωτερικό περισσότερες ψήφους συγκεντρώνει το «Υπάρχει τέτοιος λαός» με 30,8% και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 17,6, ακολουθούν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) με 13,2%, το GERB με 8,7% και το BSP με 7%.

Στην Τουρκία ψήφισαν 26 χιλιάδες άτομα περίπου – κατά 5 χιλιάδες λιγότερα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.

Πριν από 4 χρόνια τις εκλογές στο εξωτερικό κέρδισε το GERB με 24,6%.

Η εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής Tanja Tsaneva σε ερώτηση για το αν θα τηρηθεί η προθεσμία για τα τελικά αποτελέσματα δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον Εκλογικό Κώδικα, αυτός ο όρος είναι τέσσερις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών και επτά ημέρες για την ανακοίνωση των μελλοντικών βουλευτών. Αυτήν τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα πρωτόκολλα. Ελπίζουμε να λάβουμε όλα τα πρωτόκολλα από όλη τη χώρα σήμερα»./ibna