Σερβία: Πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου

Σερβία: Πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου

Την Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Nikola Selakovic, πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Με την ευκαιρία αυτή, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επεσήμανε ότι μίλησε με τους συναδέλφους του για το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας, αλλά επίσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία για συναντήσεις κάθε έξι μήνες, όπου θα συνομιλήσουν για θέματα από διάφορους τομείς ενδιαφέροντος των τριών χωρών.

Ο Selakovic επεσήμανε ότι συζήτησαν επίσης την οικονομική συνεργασία, τις υποδομές, την ενίσχυση των δεσμών, την ενέργεια, την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές και διάφορες διαδρομές, και επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος της Σερβίας στην περιφερειακή πολιτική είναι να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας και του τομέα της πληροφορικής.

Ο υπουργός Selakovic ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βασική τους υποστήριξη στη διατήρηση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Σερβίας, αλλά και όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και επεσήμανε ότι η Σερβία στηρίζει την Ελλάδα στη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία, καθώς και στη συμφωνία με την Αλβανία για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην κυριαρχία της Κύπρου και επίσης υποστήριξε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ευχαρίστησε τον Selaković για τη φιλοξενία του, δηλώνοντας ότι οι τρεις χώρες έχουν φιλικούς δεσμούς και ότι η μελλοντική τριμερής συνεργασία αντιπροσωπεύει τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας προς το συμφέρον όλων των λαών.

Τόνισε ότι οι πολίτες τόσο της Σερβίας όσο και της Ελλάδας θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο με αρνητικό τεστ PCR από την 1η Απριλίου, δηλώνοντας ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στο φυσιολογικό.

«Ο απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης, συγχαίροντας τη Σερβία για τον εντυπωσιακό ρυθμό ανοσοποίησης που βάζει τη χώρα στην κορυφή του κόσμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι σήμερα επιβεβαίωσε στον Σέρβο συνάδελφό του την ισχυρή υποστήριξη της Σερβίας και την ετοιμότητα για οποιαδήποτε πιθανή βοήθεια στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου ένταξης στην ΕΕ, καθώς και την προσήλωσή της Κύπρου στις αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως αυτή εκφράζεται ξεκάθαρα και μέσα από την πολιτική της χώρας για μη αναγνώριση της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε την προοπτική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και των υποδομών.

Ο Δένδιας είπε ότι ανησυχεί για τις μεταναστευτικές ροές και είπε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων της.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του για τη Σερβία στην ευρωπαϊκή πορεία και διευκρίνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε εντολή να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη χώρα σε αυτό τον δρόμο./ibna