Β-Ε: Πόλεμος μεταξύ εταιρειών για την προμήθεια φυσικού αερίου

Β-Ε: Πόλεμος μεταξύ εταιρειών για την προμήθεια φυσικού αερίου

Η εταιρεία φυσικού αερίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης BH Gas ανακοίνωσε ότι υπέβαλε ποινική δίωξη εναντίον του εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου για μονομερή αλλαγή της διαδρομής προς το νέο τουρκικό ρεύμα, κατηγορώντας την εταιρεία ότι παραχωρεί στη γειτονική Σερβία τον πλήρη έλεγχο της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα.

Η BH Gas δήλωσε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι ο εισαγωγέας, ο Όμιλος Energoinvest με έδρα το Σεράγεβο, επέτρεψε στις Transportgas Srbija και Gas Promet Pale από τη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) να ελέγχουν τον εφοδιασμό της Ομοσπονδίας (FBiH) από την 1η Απριλίου.

Η Energoinvest ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι ο Ρώσος εταίρος Gazprom ζήτησε εκ νέου δρομολόγηση και η παλιά διαδρομή πάνω από την Ουγγαρία και την Ουκρανία να πάψει να λειτουργεί για τη Β-Ε.

Την 1η Ιανουαρίου, η Gazprom άρχισε να χρησιμοποιεί τη νέα της γραμμή αγωγών σε όλη την Τουρκία και τη Βουλγαρία – μια εναλλακτική λύση για τον υπάρχοντα αγωγό που διέρχεται από την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Αυτό προκάλεσε αναταραχές στη Β-Ε μεταξύ εταιρειών που εμπλέκονται στη διανομή φυσικού αερίου, με την BH Gas να κατηγορεί τον εισαγωγέα Energoinvest ότι προκάλεσε την ακύρωση μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τη Σερβία και την Ουγγαρία, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Β-Ε έως και 23 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε κυρώσεις.

Η BH Gas υποστηρίζει ότι η Gazprom δεν ζήτησε αλλαγή δρομολογίου για «οικονομικούς αλλά για πολιτικούς λόγους», καθώς η Energoinvest συμφώνησε στην αλλαγή χωρίς να συμβουλευτεί την κυβέρνηση ή την BH Gas.

Ουσιαστικά, η Energoinvest έχει εξαλείψει την BH Gas από ορισμένα μέρη της συμφωνίας, κάτι που θα προκαλέσει ασταθή προσφορά και εξάρτηση από άλλες χώρες, ανέφερε η εταιρεία.

«Όλα αυτά τα γεγονότα παραβίασαν την κυριαρχία της Β-Ε, ενώ η Energoinvest επαφίεται το σύστημα φυσικού αερίου στα χέρια μιας άλλης χώρας και του κέντρου αποστολής της,» σημειώνει η δήλωση.

Ως εκ τούτου, η BH Gas αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση σε δικαστικά όργανα, λέγοντας ότι έχει επισυνάψει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στην καταγγελία της.

Η κυβέρνηση της FBiH ζήτησε την 1η Απριλίου να υποβληθούν όλα τα έγγραφα και από τις δύο εταιρείες στην εισαγγελία, ενώ «η BH Gas περιμένει με ανυπομονησία να εξεταστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να αναλυθούν τα γεγονότα σχετικά με το σύστημα μεταφοράς και τις συμβατικές υποχρεώσεις», ανέφερε η εταιρεία. /ibna