Κροατία: Σοκάρει ο θάνατος δίχρονου κοριτσιού, ρίχνει φως στις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού

Κροατία: Σοκάρει ο θάνατος δίχρονου κοριτσιού, ρίχνει φως στις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού

Οι Κροάτες πολίτες θρηνούν το θάνατο του σοβαρά τραυματισμένου δυόμισι ετών κοριτσιού που πέθανε την Κυριακή μετά από επίθεση που δέχθηκε από τη μητέρα της.

Η εισαγγελέας της κομητείας Slavonski Brod, Mirela Smital, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο εναντίον της μητέρας θα αλλάξει και η ποινή θα αυξηθεί σε πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης με αποτέλεσμα τον θάνατο του παιδιού. Το έγκλημα προβλέπει ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών.

Το σοβαρά τραυματισμένο παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παιδιών του Ζάγκρεμπ από τη Nova Gradiška την Τετάρτη, κατέληξε την Κυριακή όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Goran Roić νωρίτερα σήμερα.

Παρά τις θεραπείες και τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών, η κατάστασή της επιδεινώθηκε κρίσιμα με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί πως το παιδί ήταν εγκεφαλικά νεκρό, δήλωσε η Roić.

Η μητέρα έφερε το παιδί στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι είχε πέσει. Οι γιατροί προσπάθησαν να την ανανήψουν, ωστόσο λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της μεταφέρθηκε στο Ζάγκρεμπ το απόγευμα. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Nova Gradiška, Josip Kolodziej, δήλωσε ότι οι τραυματισμοί ήταν σοβαροί, κυρίως στο κεφάλι, αλλά και ορατοί σε όλο το σώμα του κοριτσιού.

Το Σάββατο, ένας δικαστής του Νομαρχιακού Δικαστηρίου του Slavonski Brod αποφάσισε φυλάκιση ενός μηνός για τους γονείς. Παραδέχθηκαν εν μέρει το έγκλημα της παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η μητέρα κατηγορείται για παιδική κακοποίηση.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το κορίτσι κακοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2021, ενώ τα άλλα τρία παιδιά του ζευγαριού, τα οποία έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους, πιστεύεται ότι έχουν κακοποιηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η οικογένεια είναι γνωστή στο Κέντρο Κοινωνικής Ευημερίας της Nova Gradiška, καθώς στο παρελθόν έχουν κατατεθεί πολλές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του πατέρα. Το κορίτσι ήταν σε ανάδοχη οικογένεια για πάνω από ένα χρόνο, ωστόσο το κέντρο την επέστρεψε στους γονείς της κατόπιν αιτήματός τους.

Ο διευθυντής του κέντρου, Branko Medunić, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, όταν διοικητική έρευνα διαπίστωσε παρατυπίες στο κέντρο.

Η Jelena Veljača ίδρυσε το πολιτικό συγκρότημα «Σώσε Με» το 2019, όταν ένας 54χρονος άνδρας από το νησί Pag έριξε τα τέσσερα μικρά του παιδιά από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του σπιτιού του, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της ομάδας θα απαιτούσαν σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Josip Aladrović την Τρίτη ότι δεν θα επιτρέπεται σε γονείς που κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία να ζουν με τα ανήλικα παιδιά τους, καθώς και να απολυθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί που είναι υπεύθυνοι για την υπόθεση του παιδιού από τη Nova Gradiška. /ibna