Σλοβενία: Αναστολή των εμβολιασμών σε νεότερα άτομα με AstraZeneca προτείνουν οι ειδικοί

Σλοβενία: Αναστολή των εμβολιασμών σε νεότερα άτομα με AstraZeneca προτείνουν οι ειδικοί

Η επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας εμβολιασμού της Σλοβενίας, Bojana Beović, δήλωσε ότι η ομάδα πρότεινε οι νεότερες ηλικίες να σταματήσουν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο AstraZeneca έως ότου διευκρινιστούν όλες τα ερωτήματα σχετικά με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Με τον εμβολιασμό στη χώρα να έχει ξεκινήσει για άτομα ηλικίας 60+, εμβολιάζονται παράλληλα και νεότερα άτομα σύμφωνα με τις ομάδες προτεραιότητας όπως αυτές ορίζονται από τη στρατηγική εμβολιασμού.

«Θα περιμένουμε για λίγο έως ότου διευκρινιστούν κάποια διλήμματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου AstraZeneca για νεότερους ανθρώπους. Σε αυτήν την περίοδο, ο εμβολιασμός των νεότερων θα διακοπεί,» δήλωσε η Beović στο POP TV χθες το βράδυ.

Η Σλοβενία ​​ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία εμβολιασμού με το εμβόλιο AstraZeneca στις 15 Μαρτίου, όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του μετά από αναφορές θρομβώσεων στο αίμα.

Το εμβόλιο εγείρει νέες ανησυχίες μετά από νέα περιστατικά θρομβώσεων, αν και η Beović τονίζει ότι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως αιτιώδης σχέση.

Δεδομένου ότι ορισμένοι νεότεροι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, η Beović είπε ότι ένα παράθυρο 12 εβδομάδων μέχρι τη δεύτερη δόση αναμένεται να παράσχει αρκετό χρόνο για να ληφθεί μια τελική απόφαση σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εκδώσει νέα σύσταση την Τετάρτη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας συνέστησε τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και για ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και για άτομα σε κέντρα φροντίδας, ενώ συνιστά το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα ηλικίας 60-64 ετών και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εφόσον το επιθυμούν.

Η Σλοβενία ​​επιβεβαίωσε 293 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή, κυμαινόμενη σε περίπου παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Λίγο περισσότερα από το 18% όλων των ελέγχων PCR ήταν θετικοί, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά πάνω από 20% καθ’όλη την εβδομάδα, εντούτοις υψηλότερο από τις προηγούμενες Κυριακές, όπως δείχνουν τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία. Επτά άτομα με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους. /ibna