Μαυροβούνιο: Ο πρωθυπουργός ζητά την απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τις δηλώσεις για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Μαυροβούνιο: Ο πρωθυπουργός ζητά την απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά τις δηλώσεις για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić κίνησε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, Vladimir Leposavić.

Όπως είπε, μετά τη δήλωση του υπουργού σχετικά με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, έστειλε ένα μήνυμα στον Leposavić ότι «πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε».

«Νόμιζα ότι η τελική του δήλωση θα ήταν τέτοια που θα του επέτρεπε να αποσβέσει όσα είχαν ειπωθεί. Η δήλωση κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και δεν είχα αυτό το περιθώριο, και ως εκ τούτου ενήργησα εκ μέρους της κυβέρνησης και είπα ότι η Συνέλευση πέρασε το 2009 μια Διακήρυξη που επιβεβαιώνει το ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία. Ούτε αυτό συγκίνησε τον Leposavić,» είπε ο Krivokapić.

Είπε ότι ζήτησε από τον Leposavić να παραιτηθεί, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξει ευθύνη με μια προσωπική πράξη.

«Το έκανα την Παρασκευή και σήμερα, προσπαθώντας να προστατέψω την ακεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και με τον Leposavić να μην ανακαλεί τις δηλώσεις του, οδηγήθηκα στη δύσκολη απόφαση να προτείνω την απόλυση του,» δήλωσε ο Krivokapić σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που είχε πάρει στη ζωή του.

«Η πιο δύσκολη απόφαση που έχω κληθεί να πάρω σε όλη μου τη ζωή. Με γνώμονα τις σαφείς θέσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους ηγέτες των νικητών συνασπισμών και τις θέσεις από την έκθεση, γνωρίζω πλήρως τα γεγονότα και το έργο των υπουργών. Όλοι, από τα κυβερνώντα κόμματα έως την αντιπολίτευση, καταστρέφουν αυτήν την κυβέρνηση. Κανείς δεν την βλέπει ως δική του. Αυτά είναι ωδίνες καθώς δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τις παιδικές ασθένειες. Έχω δώσει ελευθερία σε κάθε υπουργό, έχοντας πίστη στα διαπιστευτήρια και την εμπειρογνωμοσύνη τους. Ίσως να μην έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να επέλθει αλλαγή. Κανείς δεν αξίζει να παραμείνει τέσσερα χρόνια στο αξίωμά του,» επεσήμανε ο Krivokapić.

Είπε ότι «δύο υπερ-μπλοκ» πολιτικών κομμάτων αναδύονται και αυτό δεν είναι καλό για το Μαυροβούνιο. Ζήτησε κατανόηση λόγω της απόφασης που έλαβε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μην έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του έθνους.

Ο υπουργός της αστυνομίας της Σερβίας, Aleksandar Vulin, αντέδρασε στην τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić.

«Ο Πρωθυπουργός Krivokapić έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τι σκέφτονται και αισθάνονται οι Σέρβοι και η Σερβία. Στην πραγματικότητα, είναι καλό που έκανε ό, τι έκανε, μήνυμα ελήφθη. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτό. Έδειξε ότι δεν νοιάζεται για τους Σέρβους [στο Μαυροβούνιο],» δήλωσε ο υπουργός Vulin.

Προσέθεσε ότι όσοι μισούν τους Σέρβους βρίσκουν πάντα μια κοινή γλώσσα:

«Δεν θα εκπλαγώ αν ζητήσει την υποστήριξη του Milo Đukanović για αντι-Σερβικές πολιτικές. Ο όμοιος τον όμοιο πλησιάζει στο μίσος κατά των Σέρβων, και τελικά βρίσκουν κοινή γλώσσα,» κατέληξε ο Σέρβος υπουργός. /ibna