Κοσσυφοπέδιο: Η Vjosa Osmani εξελέγη νέα πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία

Κοσσυφοπέδιο: Η Vjosa Osmani εξελέγη νέα πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου εξέλεξε την Κυριακή τη Vjosa Osmani ως νέα Πρόεδρο της χώρας, καθώς μετά από δυο αποτυχημένες ψηφοφορίες κατάφερε να λάβει 71 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.

Η Osmani στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου είχε λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, απ’ όλους τους υποψηφίους, ενώ συμμετείχε ως συνεργαζόμενη με την λίστα του Κινήματος Vetevendosje.

Η Vjosa Osmani εξελέγη νέα Πρόεδρος μετά από την αποτυχημένη ψηφοφορία του Σαββάτου λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν τη σύνοδο. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK) ήταν αυτά που μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK) παρακολούθησαν τη διαδικασία ψηφοφορίας, όμως τρεις βουλευτές του μποϊκόταραν την ψηφοφορία.

Ο κυβερνών συνασπισμός έπεισε δύο βουλευτές που εκπροσωπούν μη Σερβικές κοινότητες, τον Adem Hodza του Μοναδικού Κόμματος Gorani και τον Fadil  Gashi της Πρωτοβουλίας Ρομά να υπερψηφίσουν την Osmani στην ψηφοφορία της Κυριακής. Επίσης, η βουλευτής του PDK, Adelina Grianca, παρακολούθησε την τελική ψηφοφορία του τρίτου γύρου, ένα γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του PDK που δήλωσε ότι η Grainca εκδιώχθηκε από όλες τις θέσεις αυτού του κόμματος της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στη διαδικασία ψηφοφορίας. Το PDK κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό του Vetevendosje Albin Kurti για διαπραγματεύσεις με τη Grainca και την οικογένειά της υποσχόμενος της προνόμιά με αντάλλαγμα την  ψήφο της.

Η Osmani ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK) και στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο κατείχε τη θέση της Προέδρου της Συνέλευσης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, αφού ο πρώην πρόεδρος Hashim Thaci παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, αφού τα Δικαστήριο της Χάγης υπέβαλε κατηγορίες εναντίον του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Osmani είχε γνωστή ως αξιωματούχος του LDK επικρίνοντας τον πρώην πρόεδρο Thaci και τις πολιτικές του. Προσφάτως είχε έρθει σε σύγκρουση και με τους ηγέτες του LDK οδηγώντας την σε αποκλεισμό της από το κόμμα. Στις εκλογές του 2019 η Osmani ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός που εκπροσωπούσε το LDK, αλλά έχασε τις εκλογές και ο πρωθυπουργός διορίστηκε ο Albin Kurti, ο αρχηγός του Κινήματος Vetevendosje./ibna