Κοσσυφοπέδιο: Συγκέντρωσε 80 βουλευτές το LVV για την ψηφοφορία του Προέδρου

Κοσσυφοπέδιο: Συγκέντρωσε 80 βουλευτές το LVV για την ψηφοφορία του Προέδρου

Το Κίνημα Vetevendosje έλαβε επιβεβαίωση 80 βουλευτών για συμμετοχή στη σύνοδο της Συνέλευσης για την εκλογή νέου προέδρου

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Vetevnedosje, Mimoza Kusari-Lila δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα έλαβε επιβεβαίωση από 80 βουλευτές ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή της υποψήφιας τους Vjosa Osmani ως νέας προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την Gazeta Express.

«Έχουμε την επιβεβαίωση 80 βουλευτών, ότι συμμετέχουν πρόθυμα στην ψηφοφορία του νέου προέδρου. Δεν ξέρω πώς θα ψηφίσουν», είπε η Kusari-Lila.

Το Κίνημα Vetevendosje έχει συλλέξει υπογραφές βουλευτών που καλούν έκτακτη σύνοδο της Συνέλευσης να ψηφίσουν ένα σχέδιο νόμου για τις γενικές εκλογές, επιτρέποντας στη διασπορά του Κοσσυφοπεδίου να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου του στις πρεσβείες και τα προξενεία. Η Kusari-Lila είπε ότι θα επιμείνουν πρώτα να ψηφίσουν το νόμο και αργότερα να καλέσουν άλλη επείγουσα σύνοδο για να ψηφίσουν τον πρόεδρο. Η Kusari-Lila υπενθύμισε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της εκλογής του Προέδρου, το Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιήσει νέες πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου εκλέγεται με την  πλειοψηφία των δύο τρίτων όλων των βουλευτών της Συνέλευσης. Εάν η πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) δεν επιτευχθεί από κανέναν υποψήφιο στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στη δεύτερη ψηφοφορία. Ο υποψήφιος  θα λάβει την πλειοψηφία όλων των βουλευτών της Συνέλευσης εκλέγεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Συνέλευση διαλύεται και διεξάγονται νέες εκλογές εντός σαράντα πέντε ημερών./ibna