Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19

Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19

Οι Πρέσβεις του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC), το Διοικητικό Συμβούλιο (SB) και το Συμβούλιο Διευθυντών (BoP) απαρτιζόμενο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την EUFOR, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Σουηδία και την Ελβετία και τα Ηνωμένα Έθνη στη Β-Ε – κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα κατάσταση με τον COVID-19 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιδεινώνεται, προκαλώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ο αριθμός των περιπτώσεων και θανάτων COVID-19, δυστυχώς, συνεχίζει να αυξάνεται.

«Το στρες και το άγχος των ανθρώπων είναι απολύτως κατανοητά. Από αυτήν την άποψη, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την κοινή πρόσκληση της Προεδρίας της Β-Ε της 25ης Μαρτίου 2020 προς όλους τους πολίτες να σεβαστούν πλήρως τις επιδημιολογικές κατευθυντήριες γραμμές, τα μέτρα και τις συστάσεις, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να ενεργεί υπεύθυνα όσον αφορά τη δική του ασφάλεια και την ασφάλεια της κοινότητάς του. Μια συνεκτική και συντονισμένη δημόσια υγεία και κοινωνικοοικονομική αντίδραση σε ολόκληρη τη χώρα θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων και θα βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης, θα ανακουφίσει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και θα σώσει εντέλει ζωές, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με την ασφαλή διάθεση των εμβολίων,» σημειώνει το δελτίο τύπου.

Προστέθηκε ότι, ενώ η ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να επιβαρύνει τις αρχές, η Διεθνής Κοινότητα στη Β-Ε υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19 και τη βοήθεια της Β-Ε να μετριάσει την κατάσταση. Ειδικά, η Διεθνής Κοινότητα εκτιμά ιδιαίτερα τις συνεχείς προσπάθειες και την αφοσίωση όλου του ιατρικού προσωπικού στη Β-Ε ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο COVID-19.

«Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι τώρα είναι ανθεκτικότητα και ενότητα. Προτρέπουμε τους πολιτικούς παράγοντες να απέχουν από δαχτυλοδειξία και την πολιτικοποίηση του θέματος των εμβολίων. Καθώς τα εμβόλια έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη χώρα, η υποστήριξη και η υπεράσπιση των πολιτικών αρχών στη διάθεση και χορήγηση διαθέσιμων εμβολίων θα είναι απαραίτητη. Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με άλλα μέτρα για τη δημόσια υγεία και κοινωνικά μέτρα, και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Ο ιός δηλητηριάζει σώματα. Μην αφήνετε την εμπρηστική ρητορική να δηλητηριάσει το μυαλό σας,» τονίζεται στην κοινή δήλωσε.

Στο τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να βοηθήσει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας του λαού και θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις ζωτικές προσπάθειες στον τομέα αυτό. «Ας ελπίσουμε ότι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτήν την καταστροφή όσο το δυνατόν γρηγορότερα,» καταλήγει η κοινή δήλωση. /ibna