Κροατία: Η κυβέρνηση προετοιμάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κροατία: Η κυβέρνηση προετοιμάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Κροατική Κυβέρνηση θα συζητήσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προβλέπει έργα αξίας 49,08 δισεκατομμυρίων HRK που καλύπτουν έξι βασικούς τομείς.

Με βάση το Σχέδιο, 54% του ποσού αυτού προορίζεται για έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, 15% για την εκπαίδευση, την επιστήμη και την έρευνα, το 12% για την ανακατασκευή κτιρίων, το 10% για τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, 5% για την υγειονομική περίθαλψη, και 4% στην εργασία και την κοινωνική πρόνοια.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η έγκρισή του αποτελεί προϋπόθεση για να δικαιούται η χώρα την επιχορήγηση ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο σκοπός του σχεδίου είναι να διευκολύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, καθώς και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ,» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το έγγραφο θα προστεθεί στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου στα μέσα Απριλίου.

Το Σχέδιο προβλέπει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στον τομέα των επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, να ισχυροποιήσουν τους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών και της ενέργειας, να βελτιώσουν την προστασία του περιβάλλοντος και να αυξήσουν τη βιωσιμότητα του τουριστικού εμπορίου μέσω επενδύσεων στον τουρισμό στην ηπειρωτική περιοχή της χώρας , αλλά και μέσω της παράτασης της τουριστικής περιόδου.

Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς περιλαμβάνονται επίσης στο έγγραφο, παράλληλα με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού συστήματος και την έμφαση στη διά βίου μάθηση ως έναν από τους πυλώνες της ανταγωνιστικότητας.

Η τέταρτη συνιστώσα προβλέπει ένα πακέτο τόνωσης για την απασχόληση, ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την αγορά εργασίας, καθώς και ενίσχυση του συστήματος συνταξιοδότησης και πρόνοιας και καταβολή πρόσθετων προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πέμπτη συνιστώσα θα επικεντρωθεί στην αύξηση της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μέσω του εκσυγχρονισμού του, προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης ασθενειών, αλλά και μέσω της ανάπτυξης της τηλεϊατρικής και της ιατρικής ρομποτικής.

Η έκτη συνιστώσα καλύπτει την ανοικοδόμηση και την αναβάθμιση παλαιών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης και της κατασκευής ανθεκτικών σε σεισμούς κτιρίων στο Ζάγκρεμπ και τα περίχωρά της.

Αυτές οι επενδύσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Αυγούστου 2026.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια, η Κροατία θα έχει επιχορηγήσεις 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, άλλα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια από το μηχανισμό «Επόμενη Γενιά ΕΕ», πιθανότατα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ανάκαμψη από τους σεισμούς, συν 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα ReactEU και το Ταμείο Just Transition,» δήλωσε πρόσφατα ο Plenković. /ibna