Βουλγαρία: Μέχρι το τέλος του έτους η διασύνδεση του αγωγού ΦΑ με την Ελλάδα, δήλωσε ο Borissov

Βουλγαρία: Μέχρι το τέλος του έτους η διασύνδεση του αγωγού ΦΑ με την Ελλάδα, δήλωσε ο Borissov

Μέχρι το τέλος του 2021, πρέπει να έχει κατασκευαστεί η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας έτσι ώστε να μπορεί να περάσει υγροποιημένο αέριο από την Αλεξανδρούπολη, από πολλές πηγές, όπως αμερικάνικο, ισραηλινό, αιγυπτιακό καθώς στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της χωρητικότητας σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

O Borissov επιθεώρησε την Τετάρτη την κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας στην περιοχή του Dimitrovgrand σημειώνοντας ότι «είναι 100% διαφοροποίηση. Όταν βλέπετε πόσο δύσκολο είναι να το κάνετε, καταλαβαίνετε γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι από μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ο Borissov πρόσθεσε ότι εργάζονται ενεργά για την επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren, η οποία είναι επίσης μέρος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, στην οποία συμμετέχει η Βουλγαρία.

Ο Boyko Borissov επισκέφθηκε την περιοχή κατά μήκος της διαδρομής όπου ο αγωγός θα διασχίσει τον ποταμό Έβρο (Maritsa). Στο τμήμα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές δραστηριότητες. Έχει προγραμματιστεί να διασχίσει τον ποταμό μέσω μιας οριζόντιας διάτρησης, η οποία είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η διάβαση έχει μήκος περίπου 500 μέτρα, σε ένα συμπαγές βάθος κάτω από την κοίτη του ποταμού και διέρχεται από διάφορα στρώματα γης, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους κατασκευαστές.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη σύνδεση αερίου προχωρούν, σε έκταση 150 χιλιομέτρων. Από τη διαδρομή έχουν αποσυναρμολογηθεί οι σωλήνες για την προετοιμασία των επόμενων δραστηριοτήτων. Οι συγκολλήσεις έγιναν στα 120 χλμ., ενώ στα 70 χλμ οι σωλήνες τοποθετήθηκαν σε τάφρο. Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου είναι 182 χλμ., Εκ των οποίων 150 χλμ. στο έδαφος της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με μια πρόσθετη συμφωνία που υπογράφηκε με τον ανάδοχο AWACS, η εταιρεία πρέπει να ακολουθήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των εργασιών της και ο αγωγός θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί έως το τέλος του 2021. Έχουν συμφωνηθεί ενδιάμεσες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση των βασικών σταδίων, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το ολοκλήρωση των διασταυρώσεων μέσω των μεγάλων υδάτινων σωμάτων, έως τις 15 Οκτωβρίου 2021. Η κατασκευή συνεχίζει να εκτελείται διατηρώντας την αρχικά συμφωνηθείσα σταθερή τιμή των 144,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο κατασκευής της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι το κλειδί για τη Βουλγαρία και την περιοχή λόγω της στρατηγικής της σημασίας για τη διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Το έργο επιτρέπει βελτιωμένη ενεργειακή συνδεσιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς αναπτύσσεται σε συνέργεια με άλλα μεγάλα υπάρχοντα και προγραμματισμένα έργα, όπως τα τερματικά TAP και LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βουλγαρικό κράτος είναι πλήρης μέτοχος./ibna