Ρουμανία: Συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά με λιγότερο κόσμο

Ρουμανία: Συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά με λιγότερο κόσμο

Συνεχίστηκαν χθες, για τρίτη μέρα, σε περισσότερες από 70 πόλεις της Ρουμανίας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, όμως με μικρότερη συμμετοχή από ό,τι τη Δευτέρα. Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Lucian Bode, έλαβαν μέρος 14.000 άτομα και δόθηκαν 1.300 πρόστιμα αξίας 670.000 λέι. Την Κυριακή, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ήταν λίγο παραπάνω από 4.000 διαδηλωτές.

Το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν 76 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 38 νομούς και το Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή περίπου 31.000 διαδηλωτών και δόθηκαν 1.200 πρόστιμα αξίας 800.000 λέι, ενώ ασκήθηκε δίωξη κατά 8 ατόμων για χρήση βίας, κλοπές και άλλα αδικήματα.

Το βράδυ της Τρίτης  έγιναν 78 διαδηλώσεις σε 39 νομούς και το Βουκουρέστι, στις οποίες έλαβαν μέρος 14.000 άτομα και μοιράστηκαν 1.300 πρόστιμα αξίας 670.000 λέι, ενώ ασκήθηκε δίωξη κατά δύο ατόμων για κλοπή και καταστροφή ξένης περιουσίας. O ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στους διαδηλωτές με τον όρο “μειονότητα”.

Οι διαδηλωτές έφτασαν χθες, μέχρι το Cotroceni, με σημαίες και ντουντούκες και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου Klaus Iohannis.

Οι βίαιες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων το βράδυ της Δευτέρας, στη Ρουμανία, μεταδόθηκαν και από τα ξένα ΜΜΕ. Ενδεικτικός ήταν ο τίτλος της ισπανικής El Pais: «Διαμαρτυρία της ρουμανικής ακροδεξιάς προκαλεί χάος στο Βουκουρέστι».

Η δραστηριότητα στις ομάδες υποστηρικτών στο Facebook του AUR (Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων) , του ακροδεξιού κόμματος που στήριξε τις διαμαρτυρίες, αυξήθηκε σημαντικά από όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες κατά των νέων μέτρων. Εντοπίστηκαν ψευδείς ειδήσεις που καλούν σε διαμαρτυρία, λογαριασμοί ‘τρολ’, που δημοσιεύουν άρθρα που παραπληροφορούν και άλλοι, που διαστρεβλώνουν την πληροφορία, όπως έδειξε ανάλυση του Buletin de București. Σύμφωνα με το Crowdtangle, τα τελευταία 24ωρα, τα video που περισσότερο διανεμήθηκαν στη Ρουμανία ήταν εκείνα που αναρτήθηκαν στις σελίδες George Simion, Luis Lazarus-Zeus Tv, Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial και  Romania TV./ibna