Μαυροβούνιο: Πληθαίνουν οι φωνές κατά της εξερεύνησης πετρελαίου ανοικτής θάλασσας

Μαυροβούνιο: Πληθαίνουν οι φωνές κατά της εξερεύνησης πετρελαίου ανοικτής θάλασσας

Το Δίκτυο Επιβεβαίωσης του Μη Κυβερνητικού Τομέα (MANS) κάλεσε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να προσλάβει ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και να επανεξετάσει τη σύμβαση για την εξερεύνηση πετρελαίου στην παράκτια ζώνη αυτής της χώρας αντί, όπως επισημαίνουν, να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς.

Σε δήλωσή της η MANS σημειώνει ότι «εξεπλάγησαν από τους ισχυρισμούς του υπουργού Επενδύσεων Κεφαλαίου Mladen Bojanić ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνάψει δίκαιη και έννομη σύμβαση για την εξερεύνηση πετρελαίου» και είχε προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, αν και, όπως λένε, κάθε άλλη μεγάλη συμφωνία είχε ολοκληρωθεί με διαφθορά.

«Η σύμβαση δεν αναθεωρήθηκε και το κοινό ανακάλυψε πρόσφατα ότι η δουλειά δόθηκε σε εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί μόνο για τις ανάγκες του έργου, ακολουθώντας τη συνταγή που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίηση της Kombinat aluminijuma, αλλά και πολλών άλλων εταιρειών που οδηγήθηκαν σε πτώχευση,» τονίζει η MANS.

Η οργάνωση διερωτήθηκε αν ο Υπουργός Bojanić ήταν «τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι το πρώην κυβερνόν κόμμα DPS δεν ‘ταίριαζε οικονομικά’ μόνο στην επιχείρηση πετρελαίου ή είχε κάποιους άλλους λόγους και κίνητρα για να αγωνιστεί τόσο σκληρά για να συνεχίσει την εφαρμογή αυτής της αμφίβολης σύμβασης χωρίς προηγούμενη επαλήθευση.»

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα ερώτημα εάν το Μαυροβούνιο θα έπρεπε να θέσει τον τομέα του τουρισμού σε κίνδυνο σε μια προσπάθεια εύρεσης πετρελαίου, και τελείως διαφορετικό αν η νέα κυβέρνηση πρέπει να το πράξει με τον τρόπο και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το DPS,» δήλωσε η MANS.

Ζητούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić να αναστείλουν επειγόντως την εφαρμογή συμβάσεων με υπεράκτιες εταιρείες που έχουν συναφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και να προσλάβουν ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναλύσουν και να αξιολογήσουν το έργο.

«Διαφορετικά, μια αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να σημαίνει μόνο αλλαγή των τσεπών στις οποίες ρέουν τα οφέλη της διαφθοράς, και όχι μια ειλικρινή διακοπή των πρακτικών του προηγούμενου καθεστώτος που υποσχέθηκε ο Krivokapić και όλα τα κόμματα που τον υποστηρίζουν,» δήλωσε η MANS.

Άλλοι οργανισμοί και πολίτες εξέφρασαν προηγουμένως την αντίθεσή τους στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην παράκτια ζώνη του Μαυροβουνίου, ισχυριζόμενοι ότι τέτοιες δραστηριότητες θα θέσουν σε κίνδυνο την ήδη αβέβαιη τουριστική περίοδο. Μερικοί από αυτούς ζητούν να ψηφίσουν οι πολίτες για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην ακτή μέσω δημοψηφίσματος. /ibna