Κροατία: Επίσημη επίσκεψη Grlić Radman στην Αίγυπτο

Κροατία: Επίσημη επίσκεψη Grlić Radman στην Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.

Σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry Selim, ο υπουργός Grlić Radman θα ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό φόρουμ B2B που θα περιλαμβάνει Κροάτες και Αιγύπτιους επιχειρηματίες, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο τέλος της επίσημης επίσκεψής του, ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου Mohammed Ahmed Morsi, και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El Moll.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του την Τρίτη, ο Grlić Radman δήλωσε ότι οι Κροατικές εταιρείες εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή αγορά, η οποία θα μπορούσε να οδγήσει σε μια αγορά σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Μια χώρα με την οποία η Κροατία έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις που βασίζονται σε μακροχρόνια κατανόηση και εταιρική σχέση, η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Κροατίας όχι μόνο στην Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός.

«Η Αίγυπτος έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, προσφέροντας πρόσβαση σε μια αγορά σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες που συνεργάζονται με την Αίγυπτο να επικεντρώνονται σε ευρύτερες περιφερειακές αγορές,» είπε.

Ο Grlić Radman βλέπει τις δυνατότητες συνεργασίας στους κλάδους επεξεργασίας πετρελαίου και ξύλου, στην ενέργεια, στη ναυπηγική βιομηχανία, στον αμυντικό κλάδο και στα έργα υποδομής.

Ο υπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο αποτίοντας φόρο τιμής στο κροατικό μνημείο στο El Shatt, το μέρος όπου σχεδόν 30.000 Κροάτες, κυρίως από τη Δαλματία, την ενδοχώρα της Δαλματίας και τα νησιά, εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«856 από αυτούς πέθαναν εδώ, και γι’ αυτό σήμερα καταθέτουμε στεφάνια και ανάβουμε κεριά,» δήλωσε ο υπουργός.

Επισκέφτηκε επίσης τη διώρυγα του Σουέζ, μια πολύ σημαντική οικονομική ζώνη που προσελκύει σημαντικές επενδύσεις.

Η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Grlić Radman περιλαμβάνει επιχειρηματίες και οικονομολόγους. /ibna