Ο Pendarovski ευχαρίστησε τη Σερβία, αλλά σημείωσε ότι είναι «ντροπή για το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας»

Ο Pendarovski ευχαρίστησε τη Σερβία, αλλά σημείωσε ότι είναι «ντροπή για το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας»

“Το κράτος πρέπει να βρει έναν τρόπο εμβολιασμού των πολιτών του και να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη εδώ”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένο στην κατάσταση με την πανδημία και τη διαδικασία ανοσοποίησης στη χώρα.

«Οι εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν πολλοί πολίτες πήγαν στη γειτονική Σερβία για να εμβολιαστούν απλά δεν πρέπει να επαναληφθούν”, δήλωσε ο Pendarovski.

«Ευχαριστούμε τη Σερβία, φυσικά, αλλά ήταν κρίμα για τη χώρα μας. Το κράτος πρέπει απλώς να βρει έναν τρόπο εμβολιασμού των πολιτών του και να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη εδώ.»

Πρόσθεσε ότι είναι αλήθεια ότι ως χώρα βασιστήκαμε στον μηχανισμό COVAKS που καθυστερεί περισσότερο από δύο μήνες, πιστέψαμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο, αν και ανακοινώθηκε για τον Ιανουάριο, θα τεθεί σε λειτουργία από τον Απρίλιο. Είναι αλήθεια ότι κανένα από τα 5 πλουσιότερα μέλη της ΕΕ δεν έχουν εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 5% του πληθυσμού τους, είναι επίσης αλήθεια ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 16 Μαρτίου, περίπου το 80% όλων των εμβολίων που παράγονται στον κόσμο διανέμονται μόνο σε δέκα χώρες στον κόσμο, αλλά οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό.

Όπως εξήγησε, τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν τη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να λάβει την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

«Το κράτος δεν πρέπει να επιτρέψει σε οποιονδήποτε πολίτη να μην εισαχθεί στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Pendarovski, προσθέτοντας ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Filipce ότι αυτό δεν είχε συμβεί μέχρι στιγμής, ούτε θα συνέβαινε από τώρα και στο εξής. Ο υπουργός Filipce ενημέρωσε επίσης για την ανοσοποίηση που θα ξεκινήσει αύριο.

«Ζήτησα από τις αρχές να οργανώσουν τη διαδικασία ανοσοποίησης με την καλύτερη σειρά και να συνεχιστεί η επέκταση των εμβολιασμών μέχρι την πλήρη ανοσοποίηση του πληθυσμού. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακοπές στη διαδικασία αυτή», τόνισε ο Pendarovski.

Κάλεσε επίσης τα ιδιωτικά υγειονομικά ιδρύματα να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους, ώστε περισσότεροι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

«Σε περιόδους μεγάλης συλλογικής ταλαιπωρίας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ατυχίες και τις τραγωδίες της οικογένειας κανενός για προσωπικά κέρδη και μερίσματα», είπε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση της κυκλοφορίας, και να μην υπάρχει αμφιβολία για το αν κάποιος από τους πολιτικούς δεν θα εμβολιαστεί με τη σειρά του, συμφωνήθηκε ότι θα εμβολιάζονται μέσω του υπάρχοντος συστήματος εμβολιασμού.

Ο Πρόεδρος Pendarovski χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των SDSM και VMRO-DPMNE, Zoran Zaev και Hristijan Mickoski, η οποία επέτρεψε στην αναβολή της απογραφής και τον ξεμπλοκάρισμα της Εθνοσυνέλευσης./ibna